Blodprøvetagning

Revisionsdato: 02.03.2021

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Mange sygdomme påvirker dit blod. Blodets sammensætning kan ændres, de enkelte dele af blodet kan øges, mindskes eller ændre udseende, og visse sygdomme vil gøre at der fx dannes antistoffer eller kommer bakterier i blodet. 

 

Ved nogle medicinske behandlinger skal du jævnligt have tjekket indholdet af medicin eller andre stoffer (fx glukose, kalium, natrium) i en blodprøve, for at se, om der skal ændres på dosis af medicinen. Se også: 

Hvad er blodprøvetagning?

En blodprøve er en mindre mængde (5-10 ml) blod, som tages fra en blodåre (vene). Som regel tages blodprøven i en af dine blodårer, som ligger lige under huden, fx i albuebøjningen.  

 

En bloddråbe fra øreflippen eller fingerspidsen bruges til måling af blodsukker ved diabetes eller til INR, som siger noget om blodets størkningsgrad.  

 

Inden blodprøven tages, får du en staseslange (elastik) strammet om overarmen. Det får blodet til at hobe sig op og fylde årerne, så blodprøven lettere kan tages. Derefter sprittes huden af for at undgå at der kommer infektion ved indstikstedet. Når spritten er fordampet, stikkes en nål ind i blodåren, og prøveglassene fyldes op. Det er almindeligt, at der tages flere glas til forskellige undersøgelser.  

 

Der tages blodprøve 

Hvad kan undersøgelsen vise?

I nogle tilfælde kan en blodprøve afsløre din sygdom, fx vil et meget højt indhold af sukker i blodet ofte være tegn på diabetes (sukkersyge). I de fleste tilfælde bruges et blodprøvesvar til at understøtte diagnosen, fx vil blodets jernindhold ofte være lavt, hvis du har blodmangel.  

Forhøjet CRP (C-Reaktivt Protein) er tegn på en betændelsesreaktion. Hvis lægen har mistanke om bakterier i blodet, kan blodprøven sendes til bloddyrkning. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du kan få taget blodprøver hos din egen læge, på et laboratorium eller på sygehuset. I mange tilfælde sendes blodprøven videre til analyse. 

 

Gør det ondt? 

Du kan mærke et lille stik, når kanylen føres ind i blodåren, men det gør ikke særlig ondt.  

Hvordan forbereder jeg mig?

I nogle tilfælde skal du være fastende, dvs. du må ikke have spist eller drukket andet end lidt vand i 8-10 timer, inden blodprøven skal tages. 

Særlige hensyn

Hos børn kan man sætte et lokaltbedøvende plaster (Emla®) på 1 time før blodprøven skal tages. Tag plastret af 15 minutter før, barnet skal stikkes. Plastrene kan købes på apoteket.  

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Dette skal du aftale med den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)