Ondt i lænden

Revideret: 02.12.2021

Hvad er Ondt i lænden?

Akut ondt i lænden, også kaldet lumbago eller hekseskud, er en tilstand med smerter i lænden, eventuelt strålende ned i balderne og til bagsiden af lårene. 

Symptomer

Du kan pludseligt få smerter i lænden, eventuelt efter et løft eller vrid. Smerterne ændrer sig med tiden og alt efter din fysiske aktivitet. Hvis du har smerter, som stråler ned i benene til under knæene, hvis det bliver værre, når du nyser og hoster, eller hvis du får føleforstyrrelser, bør du kontakte din læge.  

Hvis sådanne symptomer bliver værre, eller hvis du får problemer med vandladningen eller afføringen, skal du med det samme kontakte din læge. I disse tilfælde kan symptomerne skyldes et tryk på en eller flere nerver i lænden, typisk forårsaget af en diskusprolaps. Hvis du får feber, vægttab eller andre alvorlige symptomer, skal du også kontakte lægen. 

Hvordan forløber sygdommen?

Langt de fleste får det hurtigt bedre, og under 10 % (mindre end 1 ud af 10 personer) vil have væsentlige gener i ryggen efter 2 måneder. De fleste vil dog med mellemrum opleve tilbagefald med nye smerter i lænden. I virkeligheden er det en kronisk tilstand, som vender tilbage med lidt forskellige symptomer. 

Hvem får sygdommen?

Akut ondt i lænden rammer hvert år lidt over en tredjedel af den voksne befolkning, og i løbet af livet vil op til 8 ud af 10 personer få et hekseskud på et eller andet tidspunkt. Akut ondt i lænden er hyppigst i 20-55-års-alderen, og der er lige mange mænd og kvinder, som får disse hekseskud. 

Hvad er årsagen til ondt i lænden?

I de fleste tilfælde kan man ikke ved lægeundersøgelse eller skanning finde årsagen til dit hekseskud. En teori er, at der er en ubalance i muskel- og bindevævsfunktionen, som går over igen. I en mindre del af tilfældene kan årsagen være sammenfald i knoglerne eller betændelse i en hvirvel. 

Undersøgelser ved ondt i lænden

Lægen kan ved samtale og almindelig undersøgelse af dig finde ud af, at det er et hekseskud. Hvis lægen tror, der kan ligge en mere alvorlig sygdom bag symptomerne, vil du få taget blodprøver og et røntgenbillede, og evt. vil din ryg blive scannet

Behandling af ondt i lænden

Hvad kan jeg selv gøre? 

Du skal så vidt muligt holde dig i gang, og undgå at ligge i sengen ud over en eller to dage. Nogle vil have glæde af at lægge en ispose (omgivet af håndklæde) på det smertende område, andre lindres ved varmebehandling. Dette kan suppleres med almindelige smertestillende midler.  

 

Smerterne forsvinder oftest af sig selv i løbet af nogle dage. Er smerterne imidlertid mere vedholdende, kan intensiv optræning ved fysioterapeut eller manuel behandling ved kiropraktor i en del tilfælde hjælpe. Det er meget vigtigt, at du vender tilbage til dit arbejde så hurtigt, det overhovedet er muligt. I starten eventuelt på deltid og med aflastning. Det er vigtigt med god kontakt til arbejdsgiveren for at sikre et positivt forløb i gensidig forståelse. 

Forfattere