Tendinitter (senebetændelse)

Revideret: 02.12.2021

Hvad er Tendinitter (senebetændelse)?

En tendinit er en tilstand med smerte og eventuelt let hævelse i en muskelsene.

Symptomer

Symptomerne er smerter i senen og på det sted på knoglen, hvor senen er hæftet fast. Smerterne bliver værre, når du bruger de muskler, der er hæftet fast på senen, men det kan også gøre ondt, når musklerne er i hvile. Af og til ses tydelig hævelse af senen, fx akillessenen. På steder, hvor senen løber gennem en seneskede, fx i fingrene eller ved håndleddet, kan der somme tider opstå seneskedehindebetændelse, som ud over smerter og hævelse også kan give anledning til springfingre. 

Hvordan forløber sygdommen?

Du får smerter, når du bruger de muskler, der er hæftet fast på senen. Smerterne kan vare i flere måneder. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få tendinitter, hvis de udsætter sig for overbelastning enten over lang tid eller ved pludselig uvant muskelarbejde. Det kan fx dreje sig om akillessenen hos løbere. Du kan også overbelaste senerne ved ydersiden af albuen og få en såkaldt "tennisalbue", men i de fleste tilfælde skyldes overbelastningen andet end tennis. Sidder smerterne på indersiden af albuen, kalder man det for en "golf-albue", men her skyldes det også kun sjældent golf.

Hvad er årsagen til tendinitter (senebetændelse)?

Tendinitter skyldes ofte overbelastning gennem sport eller arbejde. Aldringsprocesser i senen øger generelt risikoen for lidelsen. Visse medicinske sygdomme, fx diabetes og leddegigt øger også i særlig grad hyppigheden af sygdommen. 

Undersøgelser ved tendinitter (senebetændelse)

Der er kun sjældent behov for særlige undersøgelser, fordi symptomerne er så typiske. Ved ultralydsundersøgelser kan lægen eventuelt se forandringer i senen eller en væskeansamling i seneskeden. Blodprøver og røntgenundersøgelser viser typisk intet unormalt. 

Behandling af tendinitter (senebetændelse)

Hvad kan jeg selv gøre? 

Tendinitter behandles i starten ved, at den ømme sene bliver aflastet og får ro. Ved tendinit af akillessene eller andre sener omkring anklen kan hælforhøjelse eller anden form for indlæg give dig aflastning. Senere i forløbet anbefales aktiv træning, evt. vejledt af fysioterapeut. 

  

Medicinsk behandling 

NSAID anvendes både som tabletter og som midler til at smøre på huden. Binyrebarkhormoner kan sprøjtes ind omkring senen for at lindre smerter og mindske hævelsen. Det har længe været overvejet, om en sådan injektion kan øge risikoen for efterfølgende overrivning af senen, men det er fortsat usikkert, bl.a. fordi selve sygdommen tendinitis i fx akillessenen i sig selv øger risikoen for overrivning. 

Lægemidler

Binyrebarkhormoner til indsprøjtning i led og bløddele

NSAID til lokalbehandling

NSAID som creme eller gel kan anvendes ved smerter, hævelser og rødme i vævet under huden, fx efter et slag eller en forstuvning. 

Forfattere