Hjernebetændelse
Hvad er Hjernebetændelse?
Hjernebetændelse (encephalitis) er en virusinfektion i selve hjernevævet.
Symptomer
Hjernebetændelse giver hovedpine, feber, man bliver omtåget, har ændret adfærd og man kan få lammelser af ansigtsmusklerne eller af musklerne i arme eller ben. Sjældent får man kramper.
Hvordan forløber sygdommen?
Hjernebetændelse begynder ofte med influenzalignende symptomer i et par dage, men den kan også begynde ret pludseligt.
Hjernebetændelse varer ofte flere uger og er en alvorlig sygdom, som kræver indlæggelse på sygehus. Man kan få varige hjerneskader eller dø af hjernebetændelse.
Hvem får sygdommen?
Alle kan få hjernebetændelse, men det er en sjælden sygdom, som rammer under 100 personer om året i Danmark.
Hvordan smitter hjernebetændelse?
Der er forskellige smitteveje afhængig af hvilke virus, der er årsag til sygdommen. Den mest almindelige årsag i Danmark er herpesvirus.
Andre typer virus, fx skoldkoppevirus, kan være årsag til hjernebetændelse, og deres smitteveje er anderledes end for herpesvirus. Man ved ikke hvorfor virus giver anledning til hjernebetændelse i stedet for de almindelige sygdomme som fx forkølelsessår, sår på kønsorganerne eller skoldkopper.
For herpesvirus og skoldkoppevirus skyldes det formentlig en opblussen af virus, som har ligget "sovende" i nervecellerne siden den oprindelige infektion.
Et tredje virus smitter ved, at man får en skovflåt (fejlagtigt ofte kaldet "tæge") på sig. Den kan have borrelia i sig, men på Bornholm og meget sjældent i Nordsjælland (ved Tisvilde) kan den også have et virus, TBE-virus, som giver hjernebetændelse.
Hvad er årsagen til hjernebetændelse?
Hvis man får hjernebetændelse i Danmark, er den mest almindelige årsag herpesvirus, som også kan give forkølelsessår og sår på kønsorganerne. Andre virus kan også give hjernebetændelse, fx skoldkoppevirus, mæslingevirus eller fåresygevirus.
En mere sjælden form, som findes på Bornholm og er fundet i Nordsjælland (der er ikke set smitte til mennesker i Nordsjælland), overføres med skovflåten. I udlandet, især Asien, findes andre typer virus, fx kan det virus, som kan give japansk hjernebetændelse eller hundegalskab (rabies), også give hjernebetændelse.
Undersøgelser ved hjernebetændelse
Lægen vil tage blodprøver og en lumbalpunktur, som er en prøve fra væsken omkring rygmarven, ofte kaldet rygmarvsprøve. I rygmarvsvæsken (cerebro-spinalvæsken) vil laboratoriet lede efter hvide blodlegemer og efter det virus, som har givet hjernebetændelsen. Desuden foretages en hjernescanning og et såkaldt elektroencefalogram (EEG), hvor man måler de elektriske impulser fra hjernen.
Behandling af hjernebetændelse
Medicinsk behandling
Lægen vil give indsprøjtning i en blodåre med et middel, aciclovir, som virker mod herpesvirus. Hvis undersøgelserne bekræfter, at det er herpesvirus, som er årsagen til hjernebetændelsen, fortsætter behandlingen med aciclovir i mindst 2 uger.
Man vil herudover give smertestillende midler mod hovedpinen og sikre, at patienten får væske nok.
Efter en hjernebetændelse kan det være nødvendigt med genoptræning.
Vaccination
Man kan vaccinere mod det virus (TBE-virus), som giver hjernebetændelse på Bornholm og i Nordsjælland. Det anbefales, at man bliver vaccineret, hvis man ofte skal færdes meget i eng-, skov- og kratområder på Bornholm.
Der findes også en vaccine mod Japansk hjernebetændelse, som lægen vil anbefale dig, hvis du skal rejse til lande, hvor denne sygdom findes.
Lægemidler
Aciclovir til indsprøjtning

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Vaccination mod TBE-virus

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|