Crohns sygdom

Revideret: 31.10.2022

Hvad er Crohns sygdom?

Crohns sygdom (morbus Crohn) er en kronisk betændelsessygdom i tarmvæggen.

Symptomer

Symptomerne er forskellige alt efter, hvor i tarmsystemet sygdommen sidder. Sidder den i tyktarmen, kan du få blodige diarréer. Sidder den i tyndtarmen, er de vigtigste symptomer mavesmerter og kvalme. I begge tilfælde mærker du træthed og har eventuelt også blodmangel og underernæring, fordi du mister blod og protein gennem afføringen.

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen er livsvarig, men du kan forvente at leve lige så længe som alle andre. De fleste, der får Crohns sygdom, får sygdommen i lettere grad, og de kan leve et normalt liv.
Crohns sygdom medfører ofte, at du udvikler små bylder, falske udførselsgange (fistler) omkring endetarmsåbningen og forsnævringer i tarmen. Disse tilstande kan kræve operation, men en operation giver ingen sikkerhed for, at sygdommen ikke blusser op igen.  

Hvem får sygdommen?

Crohns sygdom rammer som regel yngre mennesker i alderen 20-30 år, og er lidt hyppigere hos kvinder end mænd. Har du selv sygdommen, er risikoen for, at dit barn får den, mindre end 5 %, dvs. ved færre end 5 ud af 100 gravide med Crohns sygdom, vil barnet arve sygdommen.  

Hvad er årsagen til Crohns sygdom?

Årsagen til Crohns sygdom kender vi ikke. Sygdommen kan være arvelig, men det kan kun forklare en lille del af antallet af personer med sygdommen.
Psykisk belastning, miljø eller spisevaner har ingen sikker indflydelse på, om sygdommen opstår; men diarré, mavesmerter og vægttab er vanskeligere at klare, når man har det psykisk dårligt. 

Undersøgelser ved Crohns sygdom

Afføringsprøve 

Først skal lægen udelukke, at der er tale om en infektion ved at sende prøver af din afføring til et laboratorium.

 

Koloskopi
Tyktarmen undersøges ved, at lægen fører en kikkert (koloskop) op gennem din endetarm. Gennem kikkerten kan lægen se direkte ind på slimhinden og opdage hævelser, skørhed og blødende sår, som ses ved Crohns sygdom. Eventuelt tager lægen vævsprøver ( tarmbiopsier) fra slimhinden.

 

MR-scanning
Tyndtarmen undersøges ved en MR-scanning. 

 

Kapselendoskopi 

Med et meget lille "pillekamera", formet som en kapsel der skal synkes, bliver tyndtarmen filmet indefra.  


Blodprøver kan vise tegn på blodmangel og betændelse. 

Specielle forhold hos børn

  • Hos børn har sygdommen ofte et sværere forløb. Sygdommen kan medføre, at barnet vokser langsommere både før og under puberteten.
  • Barnet kan også få underernæring på grund af tabet af næringsstoffer gennem tarmen, og det kan igen føre til vægttab.
  • Børn med Crohns sygdom vokser ofte langsommere og bliver ofte senere seksuelt modne end raske børn.
  • Binyrebarkhormon, som anvendes til behandling af Crohns sygdom, kan påvirke barnets vækst. Det betyder, at barnet vokser mindre i højden, hvis barnet tager det gennem længere tid.
  • Det kan være nødvendigt at operere børn på et tidligere tidspunkt af sygdomsforløbet, end voksne. Beslutningen om operation skal tages, inden barnet kommer i puberteten, fordi barnets mulighed for at indhente kropshøjden hurtigt mindskes i puberteten.
  • Derudover får børn og unge med sygdommen ofte psykiske problemer, fordi de føler sig anderledes end deres jævnaldrende og må være en del fraværende fra skolen på grund af sygdommen.
  • Crohns sygdom hos børn er altid en opgave for specialister.

Behandling af Crohns sygdom

Hvad kan jeg selv gøre? 

  • Tobaksrygning kan forværre forløbet af Crohns sygdom. Hvis du ryger, er det derfor afgørende, at du holder op.
  • Det er vigtigt, at du spiser en sund og varieret kost, især på grund af det proteintab, du har fra tarmen, når slimhinden er betændt.
  • Hvis tarmsystemet har en forsnævring, kan det være nødvendigt, at du undgår grove og ufordøjelige fødevarer, fx rå frugt og trevlede grøntsager, som kan sætte sig fast i tarmen og blokere den.
  • Læs mere om kosten i artiklen Kostråd ved Crohns sygdom.

 

Medicinsk behandling 

Den medicinske behandling går ud på at dæmpe sygdommens aktivitet. Når Crohns sygdom blusser op, behandles den normalt med binyrebarkhormoner, som modvirker betændelse i tarmvæggen. Sygdommen forløber meget individuelt, og lægen må næsten altid "skræddersy" behandlingen.
Hvis du har udviklet fistler eller forsnævringer i tarmen, kan det blive nødvendigt, at du bliver opereret. Til behandling af bylder kan metronidazol eller ciprofloxacin anvendes.

Mange forskellige stoffer aktiveres i kroppen ved kronisk tarmbetændelse. Det er stoffer, som er skadelige og som fremmer betændelse. De hvide blodlegemer i kroppen tilkaldes af disse skadelige stoffer og strømmer fra blodet ud i tarmslimhinden. De hvide blodlegemer frigør stoffer, som skader vævet og giver hævelse af slimhinden, blødning og sårdannelse.

Medicinen virker ved at: 

  • Ødelægge de stoffer, som fremmer betændelse (fx antistoffer).
  • Lægge en dæmper på aktiviteten af de hvide blodlegemer (fx binyrebarkhormoner).

 

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte patientforeningen Colitis-Crohn Foreningen

Lægemidler

Binyrebarkhormoner til lokal brug i tarmen (Crohns sygdom)

Binyrebarkhormon har en dæmpende virkning på aktiviteten af de hvide blodlegemer. Derved bliver disse celler mindre aktive og mindre tilbøjelige til at forvolde skade på tarmslimhinden.  

Midlerne er som regel meget effektive til at dæmpe betændelse i tarmen, men kan kun anvendes i et begrænset tidsrum. Anvendelse i længere tid medfører kronisk svækkelse af slimhinden. 

Biologiske midler mod inflammatoriske tarmsygdomme

Biologiske lægemidler minder om naturligt forekommende stoffer i mennesker. De kan målrettes sygdomsceller, og har ofte færre bivirkninger end mere traditionelle lægemidler, der ofte er fremstillet syntetisk. De virker ved specifikt at hæmme signalstoffer, der indgår i de inflammatoriske vævsreaktioner, man ser ved autoimmune sygdomme som fx leddegigt, psoriasis og visse tarmsygdomme.
Læs mere om biologiske og biosimilære lægemidler

Immunundertrykkende midler mod inflammatoriske tarmsygdomme

Forfattere

Ann Merete Møller (Forfatter)
Anne Byskov (Forfatter)