Cøliaki (glutenintolerans)

Revideret: 30.06.2020

Hvad er Cøliaki (glutenintolerans)?

Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor du ikke tåler madens indhold af proteinet gluten. Gluten findes i hvede, rug og byg. 

Symptomer

De typiske symptomer er diarré, vægttab, underernæring og træthed. Du vil også ofte have problemer med luft i maven. Graden af symptomer kan dog variere meget fra patient til patient. Enkelte kan være helt uden symptomer i hverdagen, men så pludseligt få symptomer i forbindelse med anden, svær sygdom. 

Hvordan forløber sygdommen?

Du skal overholde en diæt resten af livet. Hvis du fortsætter med at indtage gluten, kan det give komplikationer i form af mangel på vitaminer og mineraler, afkalkning af knoglerne og øget risiko for kræft i tyndtarmen. Denne risiko forsvinder, når du holder dig fra gluten. 

Hvem får sygdommen?

Cøliaki ses i alle verdensdele. Sygdommen er den mest almindelige fødevareintolerans i den vestlige verden. Forekomsten af cøliaki er 0,5-1 %, men kan være højere i enkelte lande. Sygdommen opstår i barndommen, men kan opdages hos patienter i alle aldre. 

Hvad er årsagen til cøliaki (glutenintolerans)?

Sygdommen skyldes en overfølsomhed over for gluten. Denne reaktion mellem kroppens immunsystem og gluten får tyndtarmens slimhinde til at miste sine fimrehår (villi) og dermed, i varierende grad, evnen til at optage næringsstoffer. Tendensen til cøliaki er arvelig, og hyppigheden af cøliaki er op til 10 gange større blandt slægtninge til cøliakipatienter. 

Undersøgelser ved cøliaki (glutenintolerans)

Lægen kan undersøge en blodprøve for de stoffer, der hos cøliakipatienter involveres i kroppens reaktion over for gluten. Dette kan styrke en mistanke om, at du har cøliaki. Den endelige diagnose stilles ved at tage en lille prøve af tyndtarmens slimhinde, en tarmbiopsi, i forbindelse med en  gastroskopi. I et mikroskop kan man derefter direkte se, om slimhinden er flad, dvs. om fimrehårene i tarmene mangler. Det er vigtigt, at du har spist mad med gluten i, før der tages en tarmbiopsi. Fimrehårene i tyndtarmen vokser frem igen, når du holder en glutenfri diæt. 

Specielle forhold hos børn

Børn, som har cøliaki, og som ikke bliver behandlet, vil mistrives og have dårlig vækst. Børn har de samme symptomer som voksne. 

Behandling af cøliaki (glutenintolerans)

Diæt 

Behandlingen af cøliaki består i, at du resten af livet skal være på en diæt uden gluten. En glutenfri diæt betyder, at du ikke må spise hvede (og spelt), rug, byg og havre samt alle former for fødevarer, hvori disse kornsorter forekommer. Det betyder, at du pludselig må undvære almindelige brød, kager, pasta, pizza, burgere, tærter og mange færdigvareprodukter. Det kan i starten være meget svært at finde ud af hvilke fødevarer, der indeholder gluten. Det er derfor yderst vigtigt at læse varedeklarationerne på de enkelte madvarer, du køber i forretningerne. 

Du kan få flere kostråd i artiklen Glutenfri diæt ved Cøliaki (glutenintolerans)

  

Det er meget vigtigt, at du overholder diæten for at undgå sygdomme som afkalkning af knoglernemangel på vitaminer og mineraler samt  kræft i mave og tarmkanalen. Du bør desuden undersøges af en læge, der er specialist inden for mave-tarm-sygdomme og have en samtale med  en klinisk diætist

  

Hvis du har flere spørgsmål om cøliaki, kan du kontakte Dansk Cøliaki Forening

Forfattere

Jakob W. Hendel (Forfatter)