Kredsløbsforstyrrelser
Hvad er Kredsløbsforstyrrelser?
Kredsløbsforstyrrelse (claudicatio intermittens) vil sige, at du har nedsat blodforsyning til benene eller - sjældnere - til armene og fingrene eller et af kroppens organer. Den nedsatte blodforsyning medfører, at muskulaturen i benene (eller eventuelt et organ) får iltmangel og efterhånden mangel på næringsstoffer.
Symptomer
I de fleste tilfælde mærker du, at du ved almindelig gang får smerter bag på underbenet (i læggen). Hvis du står stille, forsvinder smerterne, men de kommer igen, når du atter begynder at gå, og du må evt. standse op igen. I begyndelsen kan smerterne komme efter fx 500 meters gang, men efterhånden bliver strækningen kortere - du får ondt tidligere og tidligere.
Musklerne bliver efterhånden svagere og tyndere, huden bliver glat og mister sin behåring, og tæerne kan blive blå og gøre ondt, også i hvile. Hvis tilstanden forværres yderligere, kan der komme sår på benene, og der kan i værste fald gå koldbrand i benet.
Hvordan forløber sygdommen?
Årsagen til kredsløbsforstyrrelser er især åreforkalkning, og da den bliver mere og mere udtalt med tiden, bliver den strækning, du kan gå uden at få smerter, efterhånden kortere og kortere. Senere kan du også få ondt i benene i hvile, i begyndelsen når du har benene hævet eller i vandret stilling, senere også, når dine fødder er i gulvet. Denne tilstand kan føre til koldbrand (vævsdød) i tæerne, og det kan blive nødvendigt at amputere.
Hvem får sygdommen?
Kredsløbsforstyrrelse er mest udbredt hos ældre, folk der ryger og hos patienter med sukkersyge.
Hvad er årsagen til kredsløbsforstyrrelser?
I langt de fleste tilfælde er årsagen en tiltagende åreforkalkning, især som følge af mangeårig rygning samt forhøjet blodtryk og højt fedt- og kolesterolindhold i blodet.
Tobaksrygning, sukkersyge og nedsat nyrefunktion kan forværre tilstanden. Smerterne skyldes iltmangel. Musklerne i benet syrer til, der kan komme muskelkrampe, og man kan ikke gå mere. Når man stopper op, nedsættes iltbehovet i musklerne i benene, og smerterne aftager. Efter kort tid kan man gå igen. Heraf kommer navnet "vindueskigger-syndrom". Gangdistancens længde før der kommer smerter afhænger af sygdommens sværhedsgrad, kort gangdistance er et udtryk for fremskreden sygdom.
En anden form for kredsløbsforstyrrelser er krampelignende sammentrækninger af de små blodkar (spasmer). Denne sygdom kan optræde hos yngre i form af "hvide fingre" (Raynauds syndrom). Symptomerne kan blive udløst eller forværret af tobaksrygning.
Undersøgelser ved kredsløbsforstyrrelser
Lægen kan vurdere sygdommens sværhedsgrad ved at:
- undersøge pulsen på dine fødder og omkring anklerne
- vurdere temperaturen på dine fødder
- måle blodtrykket på dine tæer og ankler.
Lægen vil formentlig tage blodprøver for at fastslå, om der foreligger højt kolesterol og/eller fedt i blodet.
Desuden kan lægen henvise dig til en vurdering af de kirurgiske behandlingsmuligheder og en røntgenundersøgelse af pulsåren med et kontrastmiddel (arteriografi).
Behandling af kredsløbsforstyrrelser
Hvad kan jeg selv gøre?
I de tidlige stadier af sygdommen kan du opnå en forbedring ved at:
- holde op med at ryge
- blive behandlet med medicin mod kredsløbsforstyrrelser
- træne fysisk med benene ved at blive ved med at gå på trods af smerterne.
Operation
Senere kan det blive nødvendigt med en operation, hvor lægen enten erstatter det forsnævrede stykke af blodkarret eller skaffer blodforsyning fra et andet kar. Hvis det ikke er muligt, kan en amputation blive nødvendig.
Medicinsk behandling
Hvis dit fedtindhold og/eller kolesterolindhold i blodet er forhøjet, kan du eventuelt undgå yderligere forværring af sygdommen ved at tage kolesterolsænkende medicin.
Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du få hjælp i Hjerteforeningen.
Lægemidler
Midler mod kredsløbsforstyrrelser

Stoffet iloprost hæmmer blodpladernes evne til at klæbe til karvæggen og udvider de små blodkar.
Pentoxifyllin gør blodet mere tyndtflydende og øger derigennem blodgennemstrømningen.
Amlodipin udvider blodkarrene i benene.
Kolesterolsænkende midler

Der findes ni typer medicin til at regulere indholdet af fedt- og kolesterol i blodet. Midlerne er inddelt efter deres virkningsmekanisme og omfatter
- Fibrater
- Nicotinsyre og analoger
- Anionbyttere
- Statiner
- Kolesterolabsorptionshæmmere
- PCSK9-hæmmere
- Mikrosomalt transferprotein (MTP)-hæmmere
- Midler mod familiært chylomikronæmisyndrom (FCS)
- Omega 3-fedtsyre-præparater
Alle midlerne har maksimal virkning efter 4-6 ugers behandling.
Fibrater hæmmer kroppens egen produktion af kolesterol og triglycerid. Fibraterne sænker især indholdet af triglycerid i blodet og i mindre grad total-kolesterol. Derimod øger de HDL-kolesterol ("det gode" kolesterol).
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Nicotinsyre hæmmer kroppens egen produktion af kolesterol og triglycerid. Nicotinsyre sænker total-kolesterol og LDL-kolesterol ("det dårlige" kolesterol). Det øger HDL-kolesterol ("det gode" kolesterol) og sænker triglycerid.
Acipimox er et nicotinsyrelignende stof, men med færre bivirkninger end selve nicotinsyre.
Anionbyttere udskiller kolesterol i tarmen ved at opsuge galdesyre, som indeholder meget kolesterol. Kroppen bruger herefter kolesterol fra blodet til at producere ny galdesyre. Herved sænkes total-kolesterol og LDL-kolesterol ("det dårlige" kolesterol).
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Statiner hæmmer kroppens egen produktion af kolesterol. Statiner kan sænke indholdet af total-kolesterol og LDL-kolesterol (det ”dårlige” kolesterol) med op til halvdelen, og hos nogle patienter kan statiner desuden øge HDL-kolesterol (det ”gode” kolesterol) og sænke triglycerid.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Kolesterolabsorptionshæmmere hæmmer optagelsen af kolesterol fra tyndtarmen. De sænker total-kolesterol og LDL-kolesterol ("det dårlige" kolesterol) samtidig med, at HDL-kolesterol ("det gode" kolesterol) øges.
Kolesterolabsorptionshæmmere anvendes ofte sammen med et statin-præparat i de tilfælde, hvor behandling med et statin alene ikke har haft tilstrækkelig effekt.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|