For lavt stofskifte

Revideret: 13.01.2022

Hvad er For lavt stofskifte?

For lavt stofskifte (hypotyroidisme, myksødem) er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen ikke danner tilstrækkeligt af de livsvigtige stofskiftehormoner thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3).

Symptomer

Symptomerne på for lavt stofskifte er: 

  • langvarig træthed
  • dårlig hukommelse
  • nedsat appetit
  • øget vægt
  • tør hud og tyndt hår.

  

I svære tilfælde desuden: 

  • udtalt kuldskærhed
  • dyb stemme
  • hævelser omkring øjnene
  • langsom puls
  • forstoppelse.

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen udvikler sig som regel langsomt og er livslang. Den medfører øget sygelighed og noget øget dødelighed, som dog nedsættes ved behandling med stofskiftemedicin. 

Hvem får sygdommen?

Kvinder får 5-10 gange oftere end mænd for lavt stofskifte.

Hvad er årsagen til for lavt stofskifte?

Årsagen til for lavt stofskifte er, at skjoldbruskkirtlen ikke danner nok thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3). Det kan være medfødt, men skyldes hyppigst 

  

Dannelse af antistoffer mod skjoldbruskkirtlen, som også kaldes kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen (Hashimotos thyroiditis), skyldes et samspil mellem arvelige forhold og miljøfaktorer. Her spiller også cigaretrygning og høj jodindtagelse en vis rolle. 

Undersøgelser ved for lavt stofskifte

Hvis lægen har mistanke om, at du har for lavt stofskifte, tages en blodprøve, og indholdet af stofskiftehormoner måles. Nogle gange foretages en scanning af skjoldbruskkirtlen enten ved hjælp af ultralyd eller efter, at du har fået indsprøjtet et radioaktivt mærket sporstof i en blodåre (skintigrafi). 

Specielle forhold hos børn

Ét ud af 3-4.000 nyfødte børn har medfødt for lavt stofskifte. I Danmark bliver alle nyfødte undersøgt ud fra en blodprøve fra hælen. Børn med for lavt stofskifte udvikler sig normalt, hvis de bliver behandlet med stofskiftehormon fra fødslen.

Behandling af for lavt stofskifte

Behandlingen består normalt af tabletter, der indeholder det syntetiske hormon, levothyroxin, eller i sjældne tilfælde liothyronin. Tabletter med liothyronin (T3) fås kun på specialtilladelse. Behandlingen er oftest livslang. Hvis du får for meget stofskiftehormon, kan du få symptomer på for højt stofskifte.

Graviditet: Det er af afgørende betydning for fostret, at moderens stofskifte er normalt under hele graviditeten. Hvis du er gravid og har for lavt stofskifte, skal du fortsætte med behandling med stofskiftehormon og hyppigt gå til kontrol, da dosis typisk skal øges med 25-50 % for at fastholde et normalt stofskifte. 

Lægemidler

Midler mod nedsat stofskifte

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)