Tre-dages-feber

Revideret: 08.06.2023

Hvad er Tre-dages-feber?

Tre-dages-feber er navnet på en infektionssygdom, som rammer børn. 

Tre-dages-feber kaldes også 'Erythema subitum' eller 'Roseola infantum. 

Symptomer

Det vigtigste symptom er feber, som kommer pludseligt, og som kan være høj, over 40 grader. Barnet kan have forkølelsessymptomer med ondt i halsen og kan virke omtåget. Typisk falder temperaturen på tredjedagen, heraf navnet. Samtidig med at temperaturen falder, får barnet udslæt, først på brystet, og herfra breder det sig til resten af kroppen samt arme og ben. Der er kun sjældent udslæt i ansigtet.  

  

Udslættet forsvinder ofte efter et par dage. Den høje temperatur, som kommer pludseligt, gør, at barnet kan få feberkramper. Feberkramperne skyldes temperaturstigningen og ikke sygdommen i sig selv. 

Hvordan forløber sygdommen?

Barnet er typisk helt rask, når udslættet er væk, dvs. på 4.- 5. dagen. 

Hvem får sygdommen?

Det er oftest børn mellem et ½ år og 3 år, der får tre-dages-feber. 

Hvordan smitter tre-dages-feber?

Tre-dages-feber smitter via dråber fra host og nys, dvs. gennem luften. Der kan gå op til 15 dage, fra barnet er smittet, til feberen kommer. Tre-dages-feber smitter, fra feberen er kommet, og indtil udslættet er væk. 

  

Læs artiklen om "Håndvask eller sprit?" og Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Hvad er årsagen til tre-dages-feber?

Det er nogle specielle typer af herpesvirus, som giver tre-dages-feber. 

Undersøgelser ved tre-dages-feber

Lægen vil på symptomerne, udslættet samt forløbet kunne sige, at det er tre-dages-feber, dit barn har. Lægen vil derfor ikke tage nogen prøver. 

Specielle forhold hos børn

Fordi et barn med tre-dages-feber hurtigt får høj feber og derfor risikerer at få feberkramper, skal du sørge for at tage tøjet af dit barn, så barnet kan slippe af med varmen, og ikke pakke barnet ind i dyne og tæpper. Du skal også sørge for, at barnet får rigeligt at drikke. 

Behandling af tre-dages-feber

Hvad kan forældrene gøre? 

Når dit barn har høj feber, skal du sikre dig, at det drikker nok væske (hvis barnet tisser normalt, får det nok væske), og du skal ikke pakke det ind i dyner og tæpper. 

 

Medicinsk behandling 

Der er ingen behandling af tre-dages feber, men paracetamol kan sænke feberen. 

Lægemidler

Paracetamol

Paracetamol anvendes ved svage smerter og virker desuden febernedsættende. Du bør ikke tage paracetamol, hvis din lever fungerer dårligt, og du må ikke give paracetamol til børn under 2 år uden aftale med lægen.  

 

Overdosering/forgiftning: Ved selv en lille overdosis (10-15 g), som er 20-30 tabletter, kan der optræde symptomer på livsfarlig forgiftning. Symptomer som appetitløshed, kvalme, opkastning, og smerter i højre side mærkes først 1-3 døgn efter indtagelsen, og på dette tidspunkt kan leveren allerede have fået varige skader. Hvis du samtidig drikker alkohol eller har en leversygdom, forværres forgiftningen.
Ved mistanke om overdosering skal man hurtigst muligt tage på skadestuen, hvor behandling kan sættes i gang.  

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)