Mæslinger
Hvad er Mæslinger?
Mæslinger er en børnesygdom, som skyldes infektion med morbilli-virus.
Symptomer
Mæslinger begynder med høj feber og kraftig forkølelse med hoste og hæshed, lysskyhed og øjenbetændelse.
Feberen falder, men stiger så igen, samtidig med at udslættet kommer. Udslættet begynder i hårgrænsen og omkring ørerne og breder sig til ansigtet, kroppen, armene og benene. Det begynder som 1-2 millimeter store, røde pletter, som senere flyder sammen til store plamager. Efter et par dage svinder udslættet igen, og feberen falder.
Hvordan forløber sygdommen?
Mæslinger er den alvorligste af børnesygdommene. De fleste bliver helt raske efter mæslinger, men nogle får komplikationer og følgesygdomme. Mæslingevirus kan i sjældne tilfælde give hjernebetændelse.
Helt små børn kan få feberkramper af mæslinger. 10 % af de syge får infektioner med bakterier under eller lige efter mæslingerne, typisk mellemørebetændelse, lungebetændelse eller meningitis. Hvis en gravid får mæslinger, kan barnet blive smittet, og kvinden kan abortere.
Hvem får sygdommen?
Mæslinger er en børnesygdom, men alle kan få mæslinger. I dag er de fleste vaccineret med MFR-vaccine (M står for mæslinger), og derfor er sygdommen blevet sjælden i Danmark.
I foråret 2019 blev det klart, hvor smitsomt mæslinger er, og hvor vigtigt det er at være vaccineret. To turister på ski i Frankrig har smittet flere danskere i løbet af ganske kort tid.
Hvordan smitter mæslinger?
Mæslinger smitter meget let. Virus findes i de små dråber, den syge hoster og nyser ud. Den syge smitter, fra han eller hun begynder at blive forkølet, og indtil 5 dage efter at udslættet er brudt ud. Der går cirka 10 dage, fra du er blevet smittet, til du får de første symptomer. Hvis du har haft mæslinger én gang, kan du ikke blive smittet igen.
Hvad er årsagen til mæslinger?
Mæslinger skyldes smitte med morbilli-virus.
Undersøgelser ved mæslinger
Lægen kan som regel se, at det er mæslinger, men kan tage en blodprøve for at måle, om du har antistoffer mod mæslinger i blodet. Blodprøven kan give svar på, om du har eller har haft mæslinger. Lægen kan også tage en prøve fra svælget og undersøge, om der er mæslingevirus i prøven.
Specielle forhold hos børn
Mæslinger er en af børnesygdommene, som man kan forebygge ved at lade barnet blive vaccineret.
Læs evt. Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge.
Behandling af mæslinger
Hvad kan forældrene gøre?
- Det er meget vigtigt at lade børnene blive vaccineret med MFR-vaccinen i henhold til det danske børnevaccinationsprogram.
- Hvis dit barn får mæslinger, så skal du sørge for, at det får rigelig væske og ikke pakke det ind i dyner, mens feberen er høj.
- Mæslinger er særdeles smitsomt, derfor skal du passe på, at der ikke kommer besøg af børn, der ikke er fuldt vaccineret mod mæslinger.
- Hvis dit barn er meget påvirket eller får feber igen efter mæslingerne er overstået, skal du søge læge.
Medicinsk behandling
- Paracetamol (svagt smertestillende middel) får feberen til at falde, så du får det bedre.
- Vaccination mod mæslinger indgår i Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram i form af MFR-vaccine (M står for mæslinger). Vaccinationen gives til børn i 15-måneders-alderen og i 4-års-alderen.
Lægemidler
Paracetamol

Paracetamol anvendes ved svage smerter og virker desuden febernedsættende. Du bør ikke tage paracetamol, hvis din lever fungerer dårligt, og du må ikke give paracetamol til børn under 2 år uden aftale med lægen.
Overdosering/forgiftning: Ved selv en lille overdosis (10-15 g), som er 20-30 tabletter, kan der optræde symptomer på livsfarlig forgiftning. Symptomer som appetitløshed, kvalme, opkastning, og smerter i højre side mærkes først 1-3 døgn efter indtagelsen, og på dette tidspunkt kan leveren allerede have fået varige skader. Hvis du samtidig drikker alkohol eller har en leversygdom, forværres forgiftningen.
Ved mistanke om overdosering skal man hurtigst muligt tage på skadestuen, hvor behandling kan sættes i gang.
Vaccination mod mæslinger

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|