Forstørret prostata

Revideret: 19.01.2017

Hvad er Forstørret prostata?

Prostata, også kaldet blærehalskirtlen, findes kun hos mænd. Den ligger rundt om urinrøret, lige under blæren. Kirtlen producerer den væske, som sædcellerne svømmer i. Med alderen kan kirtlen vokse og komme til at trykke på urinrøret, hvilket kan give vandladningsproblemer. 

Symptomer

Urinstrålen bliver slap, og du får besvær med at starte vandladningen og med at tømme blæren helt. Mange har også hyppige vandladninger, både om dagen og om natten. Du kan få besvær med at nå at komme på toilettet, så du tisser i bukserne. I sjældne tilfælde kan vandladningen stoppe helt, så lægen må tømme blæren med et kateter. 

Hvordan forløber sygdommen?

Det er normalt, at prostata vokser med alderen, og hos mange giver det ikke anledning til problemer. Hos nogle vil det give vandladningsproblemer, der kan variere fra dag til dag, og med tiden kan de tiltage og blive meget generende.
Enkelte kan opleve, at der kommer total vandladningsstop og må derfor have akut lægehjælp. Hos andre kan urinen hobe sig op og påvirke nyrefunktionen, hvilket også kræver lægehjælp. 

Hvem får sygdommen?

Sygdommen findes hos mænd med stigende hyppighed fra 50-års-alderen.

Hvad er årsagen til forstørret prostata?

Vi ved ikke, hvorfor prostata vokser. Det mandlige kønshormon dihydrotestosteron medvirker formodentlig til, at prostata bliver forstørret. 

Undersøgelser ved forstørret prostata

Vandladningssymptomer kan skyldes mange ting. Et væske-vandladningsskema, hvor du noterer, hvor meget du drikker, hvor meget urin, du lader, og hvornår du gør det, kan give lægen mange nyttige oplysninger om årsagen til symptomerne. Mange anvender også et spørgeskema, hvor du noterer, hvilke symptomer, du har, og hvor udtalte de er.

Lægen kan føle på prostata ved at føre en finger op i endetarmen. På den måde kan lægen mærke, om prostata er forstørret, og om der muligvis er kræftforandringer. Som regel vil lægen også undersøge urinen for blod og betændelse, og du vil få taget en blodprøve til bedømmelse af nyrefunktionen og det såkaldte PSA (prostata specifikt antigen), som anvendes til at vurdere, om der er øget risiko for kræft i prostata


På hospitalsafdelinger vil man stort set altid undersøge urinstrålens styrke (urinflow) og måle, om blæren tømmes ved vandladningen. 

Du vil ofte få en ultralydsscanning af prostata gennem endetarmen, og hvis der er mistanke om kræft i prostata, også en vævsprøver af prostata. 

  

Andre mulige undersøgelser er: 

Behandling af forstørret prostata

Medicinsk behandling 

Der findes tre forskellige midler til medicinsk behandling af forstørret prostata: 

  • Alfa-blokkere
  • 5-alfa-reduktasehæmmere
  • PDE-5-hæmmere (tadalafil).

Alfa-blokkere og tadalafil virker afslappende på muskelcellerne i prostata. 5-alfa-reduktasehæmmere blokerer hormonvirkningen på kirtlen, og dermed skrumper kirtlen noget ind. Det tager dog et stykke tid, og der kan gå op til 6 måneder, før du mærker effekt af medicinen. Man kan dog som regel vurdere, om medicinen virker, i løbet af 2-4 uger. 

 

Medicinen hæmmer også den forstørrede prostatas tendens til at vokse. Holder du op med denne medicin, vokser prostata igen til den oprindelige størrelse i løbet af et par måneder.
Givet sammen har alfa-blokkere og 5-alfa-reduktasehæmmere bedre effekt end hver for sig.

Operation 

Hos nogle patienter er lægen nødt til at operere. Det kan være i tilfælde, hvor medicinsk behandling ikke har tilstrækkelig effekt, hvor medicinen ikke kan tåles, eller hvor operation foretrækkes af patienten. I visse mere komplicerede situationer vil man anbefale operation i stedet for medicinsk behandling. Der findes i dag forskellige former for operation. 

Lægemidler

5-alfa-reduktasehæmmere

5-alfa-reduktasehæmmere blokerer omdannelsen af det mandlige kønshormon, testosteron, til dihydrotestosteron i prostata. Dette gør, at prostata skrumper ved forstørret prostata

PDE-5-hæmmere mod forstørret prostata

Tadalafil virker afslappende på muskelcellerne i prostata og anvendes ved forstørret prostata

Forfattere

Bettina Nørby (Forfatter)