Vaskulær demens
Hvad er Vaskulær demens?
Demens er en hjernesygdom, der gradvist svækker de intellektuelle evner, nedbryder personligheden og kræver stigende pleje og overvågning af den syge. Vaskulær demens angiver, at symptomerne skyldes skader på blodkar i hjernen.
Symptomer
Symptomerne afhænger af karskadens art, omfang og lokalisation i hjernen. De intellektuelle evner bliver svækket: hukommelsen, koncentrationen og evnen til at løse problemer. Der kan optræde depression og følelsesmæssige ændringer, men personligheden ændres først sent i sygdomsforløbet. Der kan optræde forskellige neurologiske symptomer, fx lammelser og taleforstyrrelse.
Hvordan forløber sygdommen?
Forløbet er meget varierende med perioder med forværring efterfulgt af en vis bedring, men meget afhængigt af den øvrige legemlige helbredstilstand. Akut forværring skyldes nye skader.
Hvem får sygdommen?
Sygdommen forekommer med stigende hyppighed med alderen, særligt efter 65-års-alderen. Vaskulær demens er den næsthyppigste årsag til demens efter Alzheimers sygdom.
Hvad er årsagen til vaskulær demens?
Den grundlæggende årsag er åreforkalkning (arteriosklerose), som optræder med stigende hyppighed med alderen. Symptomerne optræder, når kar i hjernen tilstoppes eller brister, hvorved hjernen får for lidt ilt.
Undersøgelser ved vaskulær demens
Lægen vil ved en grundig undersøgelse udelukke, at der er tale om demens og udelukke, at symptomerne skyldes depression. Det er vigtigt at undersøge for mulige årsager til åreforkalkning, fx hjertesygdom, blodtryksforhøjelse eller diabetes ( diabetes 1 og diabetes 2).
Typiske undersøgelser omfatter:
- blodprøver (for at påvise andre sygdomme)
- undersøgelse af hjerte og andre organer samt måling af blodtryk
- psykologiske undersøgelser (for at vurdere graden af demens)
- scanning af hjernen.
Behandling af vaskulær demens
Der findes ikke en specifik behandling af den vaskulære demens, men der er gode muligheder for behandling af de sygdomme, som kan være årsag til demens, fx hjertesygdomme, forhøjet blodtryk eller diabetes.