Borreliose
Hvad er Borreliose?
Borreliose er en infektion med Borrelia burgdorferi-bakterien, som man får via et bid af en skovflåt.
Symptomer
Der kommer normalt lidt rødme og hævelse dér, hvor skovflåten har bidt. Hvis du er smittet, vil der komme et rødt udslæt, som breder sig som en ring, der bliver større dag for dag, og hvor centrum bliver blegt. Du kan også få rødt udslæt andre steder på kroppen. Samtidig med udslættet kan du føle dig utilpas, og du kan få muskelsmerter og feber. De fleste med udslæt bliver som nævnt helt raske, men nogle kan få neuroborreliose - der som regel først kommer flere måneder efter biddet.
Du kan godt få neuroborreliose, selv om du ikke har haft udslættet. Symptomerne på neuroborreliose er oftest smerter i ryggen - som regel mellem skulderbladene - eller ansigtslammelse, hvor den ene mundvig hænger.
I sjældne tilfælde kan du få betændelse i et led, med smerter og hævelse af leddet. Meget få får symptomer, der varer ved, men hos enkelte forsvinder ansigtslammelsen ikke helt. Andre kan få varige hudforandringer med en blålig-rød hævelse omkring det sted, de blev bidt.
Hvordan forløber sygdommen?
De fleste, der bliver bidt af en skovflåt, bliver ikke syge. Og de få, som får et rødt udslæt (erythema migrans), bliver hurtigt raske. Enkelte får påvirkning af nerverne fra hjernen (neuroborreliose), og her er smerter mellem skulderbladene et almindeligt symptom, som forsvinder igen.
Børn - og mere sjældent voksne - kan få ansigtslammelse. Hos meget få forsvinder ansigtslammelsen ikke helt.
I sjældne tilfælde kan patienten få ledbetændelse (arthritis), betændelse i hjertet (myocarditis), hjernebetændelse eller hududslæt (acrodermatitis atrophicans chronicum), som ikke forsvinder igen.
Hvem får sygdommen?
Alle kan få borreliose.
Hvordan smitter borreliose?
Du bliver smittet med borrelia ved at blive bidt af en skovflåt, som mange fejlagtigt kalder en tæge.
Bakterien findes i nogle skovflåters tarmsystem, og føres herfra ved et bid over i dig. Det er usikkert, hvor hurtigt borreliabakterien overføres. Du skal derfor fjerne en skovflåt, så snart du opdager, at den har bidt.
Skovflåten kan sætte sig overalt på din krop, men den søger som regel varme, fugtige og mørke steder, fx i skridtet eller i armhulerne.
Undersøgelser ved borreliose
Udslættet er som regel så typisk, at lægen ikke behøver at foretage nogen undersøgelser.
Lægen kan tage en blodprøve for at se, om du har antistoffer mod borrelia. Antistofferne bliver først dannet flere uger efter biddet. Hvis du skal undersøges for neuroborreliose, skal du have taget blodprøven og samtidig en lumbalpunktur (også kaldet rygmarvsprøve), så det kan undersøges, om der er flere antistoffer mod borrelia i din cerebro-spinalvæske (rygmarvsvæske), end der er i blodprøven.
Specielle forhold hos børn
Om sommeren leger børn tit i højt græs, hvor skovflåten bl.a. holder til. Husk derfor at se dit barn efter for skovflåter om aftenen.
Behandling af borreliose
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du har været en tur i skoven eller gået i højt græs, især hvor der færdes rådyr, er det en god idé at se huden efter for skovflåter. Hvis der sidder en skovflåt, skal den fjernes med det samme. Der er flere måder, du kan fjerne den på: Brug en speciel tang eller hiv den ud med neglene, hvis du ikke har en tang til rådighed.
Du skal ikke lade skovflåten sidde; jo hurtigere du får den ud, jo mindre er risikoen for at få borrelia. Hvis du ikke får hovedet med ud, gør det ikke noget. Lad hovedet blive siddende, din krop sørger for, at det forsvinder.
Medicinsk behandling
Borrelia-udslættet behandles med smalspektret penicillin som tabletter eller oral opløsning og neuroborreliose med smalspektret penicillin, som du får indsprøjtet i en blodåre.
Hvis du er allergisk over for penicillin og har udslættet, bliver du behandlet med tetracyclin tabletter, og mod neuroborreliose får du enten tetracyclin tabletter eller et cefalosporin (ceftriaxon) indsprøjtet i en blodåre.
Der er ikke en vaccine mod borrelia, kun mod en sjælden form for virus-hjernebetændelse, som skovflåten også kan give. Lægen vil kun sjældent vaccinere, og det anbefales, at man ikke giver antibiotika forebyggende mod borrelia, hvis du er blevet bidt af en skovflåt, da langt de fleste skovflåter ikke bærer borrelia bakterien.
Lægemidler
Smalspektrede penicilliner

Benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin er smalspektrede penicilliner. Benzylpenicillin findes til indsprøjtning, phenoxymethylpenicillin findes som tabletter, orale dråber o.l.
Smalspektrede penicilliner virker på få bakterietyper. De er især virksomme mod streptokokker, pneumokokker, meningokokker, borrelia-bakterier og syfilis-bakterier.
Smalspektret penicillin smager ikke godt, hvilket kan give problemer, når små børn skal behandles med penicillin i flydende form. Den grimme smag kan skjules ved at holde barnet for næsen og ved at blande dråber med fx yoghurt, kakaomælk eller cola.
Tetracycliner

Tetracyclinerne er meget bredspektrede antibiotika, og de kan derfor medføre, at mange bakterier bliver resistente. De bruges som et alternativ til penicilliner eller makrolider.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Cefalosporiner

Et af cefalosporinerne, ceftriaxon, anvendes desuden uden for sygehus til behandling af gonoré.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|