Kyssesyge

Revideret: 29.08.2023

Hvad er Kyssesyge?

Kyssesyge (mononucleose) er en infektion, der sidder i halsen og i kroppens lymfekirtler. Den skyldes Epstein-Barr virus. 

Symptomer

Du får symptomer på halsbetændelse med hævede, røde mandler, der har store, hvide belægninger. Du er utilpas, kan have feber og har ofte dårlig ånde. Dine kirtler på halsen (lymfeknuderne) hæver op, og du kan være meget træt. Kirtlerne i armhuler og lyske hæver som regel også op. Din stemme lyder "grødet" - du taler, som om du har en kartoffel i munden. 

Hvordan forløber sygdommen?

Du bliver syg 3-6 uger efter, at du er blevet smittet. Sygdommen varer lidt mere end 1 uge, og der går som regel 2-3 uger, før du føler dig rask igen. Enkelte er længere tid om at blive raske. Efter at du er blevet rask, kan du godt føle dig mat og træt i nogle uger. 

Hvem får sygdommen?

Kyssesyge er mest almindelig hos teenagere. Hvis ældre får sygdommen, kan den have et mere alvorligt forløb. Mange har haft sygdommen i barndommen, og der kan have været så få symptomer, at man slet ikke har bemærket sygdommen, men man er beskyttet mod at få sygdommen igen.

Hvordan smitter kyssesyge?

Du har virus i mundhulen og spyttet, og derfor kan du smitte andre ved at hoste eller nyse på dem. Du kan også smitte ved at kysse - derfor kaldes sygdommen kyssesyge. 

 

Læs evt. Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Hvad er årsagen til kyssesyge?

Kyssesyge skyldes en infektion med Epstein Barr-virus (EBV).  

Undersøgelser ved kyssesyge

Ofte stilles diagnosen uden blodprøve, men lægen kan evt. tage en blodprøve og undersøge den eller sende den til et laboratorium for at se, om det er kyssesyge. Lægen kan også tage en svælgprøve for at undersøge, om der er Epstein Barr-virus til stede. Der går ofte et par dage, før der er svar på prøverne. 

Behandling af kyssesyge

Hvad kan du selv gøre? 

Du skal drikke meget væske. Varme drikke kan lindre smerterne i halsen. Sugetabletter eller pastiller kan tage noget af den dårlige ånde. Smertestillende midler, fx paracetamol, kan få feberen til at falde, så du får det bedre.

Tidligere mente man, at der var risiko for, at milten kunne briste, hvis du dyrkede anstrengende sport i de første måneder efter kyssesyge. Der var også førhen et strengt alkoholforbud i månederne efter kyssesyge. Hvis du ikke har feber, føler dig helt rask, og der er gået mindst 3 uger, fra du blev syg, må du godt genoptage dine sportsaktiviteter og indtage alkohol, hvis du har lyst til det. 

Lægemidler

Sugetabletter

Sugetabletter indeholder oftest lokalbedøvende og desinficerende stoffer, som virker lindrende i halsen.

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

Forfattere

Louise Thrane (Forfatter)