Japansk hjernebetændelse

Revideret: 08.12.2021

Hvad er Japansk hjernebetændelse?

Japansk hjernebetændelse (japansk encephalitis) er en virusinfektion, der kan ramme hjerne og hjernehinder. 

Symptomer

Almindeligvis får den smittede ingen symptomer. Hos dem, som udvikler japansk hjernebetændelse, ses kraftig hovedpine, feber, svækket bevidsthed og undertiden lammelser og kramper. 

Hvordan forløber sygdommen?

Kun omkring 1 ud af 100, der smittes med virus, udvikler symptomer. Til gengæld er sygdommen hos disse ofte alvorlig. En tredjedel af voksne vil dø af sygdommen, og blandt de overlevende vil halvdelen have følgesygdomme i hjernen. 

Hvem får sygdommen?

Sygdommen findes kun i Asien, og især i Sydøstasien, Kina og Indien. I Vietnam og Thailand er sygdommen mest almindelig fra maj til oktober, den mest regnfulde periode. Sygdommen er mest almindelig i landområder. Der skønnes at være 50.000 tilfælde om året i Asien, men det er meget sjældent, at turister rammes. 

 

I Danmark er der siden 1995 påvist to tilfælde hos rejsende. Dette er meget lavt set i lyset af, at mere end 150.000 danskere hvert år rejser til områder, hvor virus findes. 

Hvordan smitter japansk hjernebetændelse?

Virus findes normalt hos dyr, især grise og vandfugle. Overføres fra dyr til mennesker via myg (Culex), hvoraf nogle, i modsætning til malariamyggen, også stikker om dagen. Smitte sker ikke direkte fra menneske til menneske. Smitte sker oftest i landområder, men kan også ske i byernes slumområder. 

Hvad er årsagen til japansk hjernebetændelse?

Japansk hjernebetændelse skyldes smitte med virus fra flavivirus-familien.

Undersøgelser ved japansk hjernebetændelse

Der tages blodprøver og en  lumbalpunktur, hvor der med en tynd nål udtømmes rygmarvsvæske (cerebrospinalvæske) til undersøgelse på laboratoriet. Ved encephalitis kan der i cerebrospinalvæsken påvises et abnormt højt celletal og en forøget proteinmængde. Man kan også påvise det virus, der er årsag til sygdommen. For at vurdere sygdommens udbredelse laves også en scanning af hjernen ( MR-scanning). 

Specielle forhold hos børn

I lokalbefolkningen er det oftest børn, som bliver smittet. Blandt rejsende er der ikke flere børn end voksne, der får japansk hjernebetændelse.

Behandling af japansk hjernebetændelse

Hvad kan du selv gøre? 

Det vigtigste er at undgå myggestik.  

  • Tag tøj på med lange ærmer og bukseben.
  • Brug myggeafvisende midler hele døgnet og særlig grundigt på de tidspunkter, hvor myggene er mest aktive.
  • Sov i myggeskærmede rum eller rum med aircondition.
  • Sov med myggenet ud over sengen. Det bedste er at bruge myggenet, som er sprøjtet med insektgift (imprægneret).
  • Husk at den myg, som overfører smitten, også stikker om dagen.

Hvis du skal opholde dig i mere end 4 uger i områder med japansk hjernebetændelse, anbefales vaccination. Vaccination anbefales også i nogle tilfælde ved kortere ophold. Der gives to doser med 4 ugers interval og en tredje dosis efter ca. 12 måneder, hvis der er fortsat risiko. Derefter anses vaccinen for at dække i 10 år. 

 

Medicinsk behandling
Der er ingen medicinsk behandling, som virker mod det virus, der giver japansk hjernebetændelse. 

Lægemidler

Vaccination mod japansk hjernebetændelse

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Ann Merete Møller (Forfatter)