Hånd-, fod- og mund-sygdom

Revideret: 16.06.2020

Hvad er Hånd-, fod- og mund-sygdom?

Hånd-, fod- og mund-sygdom (Stomatitis vesiculosa epidemica) er en virusinfektion, som rammer børn. Det har intet med mund- og klovsyge at gøre. 

Symptomer

Hånd-, fod- og mund-sygdom viser sig ved udslæt, som oftest er blærer, der især er i håndfladerne, på fodsålerne og på mundens slimhinde. Inden blærerne viser sig, har barnet haft et par dage med forkølelsessymptomer, let feber og nogle børn har lidt diarré. Blærerne er et par millimeter store med en rødlig ring omkring, de kan briste og give sår i munden, der generer dit barn, når det spiser, fordi det svier og gør ondt. Med tiden tørrer blærerne ud og heler op. 

Hvordan forløber sygdommen?

Der går ofte en lille uge, før barnet er helt rask igen. 

Hvem får sygdommen?

Det er børn på ½ år til 5 år, som typisk får hånd-, fod- og mund-sygdom. 

Hvordan smitter hånd-, fod- og mund-sygdom?

Hånd-, fod- og mund-sygdom smitter fra den væske, der er i blærerne, fra dråber, som nyses eller hostes ud samt fra afføringen. Der kan gå en uge, fra barnet er smittet, til sygdommen bryder ud. Sygdommen smitter let andre, og man ser derfor ikke sjældent, at mange børn i en vuggestue eller børnehave blive syge, fordi de har smittet hinanden. God håndhygiejne i institutionen vil nedsætte risikoen for smitte væsentligt. 

 

Læs Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Hvad er årsagen til hånd-, fod- og mund-sygdom?

Det er et virus kaldet Coxsackie-virus, som giver hånd-, fod- og mund-sygdom. 

Undersøgelser ved hånd-, fod- og mund-sygdom

Lægen vil på symptomerne, udslættet samt ud fra forløbet kunne sige, at det er hånd-, fod- og mund-sygdom, dit barn har. Lægen vil derfor ikke tage blodprøver. 

Specielle forhold hos børn

Dit barn er sjældent voldsomt påvirket af symptomerne fra hånd-, fod- og mund-sygdom, men kan være generet af blærerne og sårene. Det er især dem i munden, der gør ondt, så du kan give grød eller mose maden, så barnet nemmere kan spise. 

Behandling af hånd-, fod- og mund-sygdom

Hvad kan forældrene gøre? 

Du kan ikke gøre meget andet end at holde dit barn væk fra andre børn med hånd-, fod- og mund-syge. Hvis barnet har fået sygdommen, kan sår i munden lindres ved, at barnet spiser kølig grød. 

 

Medicinsk behandling 

Der er ingen behandling af hånd-, fod- og mund-sygdom, men hvis dit barn er generet af feber eller smerter fra sår, kan du give paracetamol, som både lindrer smerterne og nedsætter feberen. 

Lægemidler

Paracetamol

Paracetamol anvendes ved svage smerter og virker desuden febernedsættende. Du bør ikke tage paracetamol, hvis din lever fungerer dårligt, og du må ikke give paracetamol til børn under 2 år uden aftale med lægen.  

 

Overdosering/forgiftning: Ved selv en lille overdosis (10-15 g), som er 20-30 tabletter, kan der optræde symptomer på livsfarlig forgiftning. Symptomer som appetitløshed, kvalme, opkastning, og smerter i højre side mærkes først 1-3 døgn efter indtagelsen, og på dette tidspunkt kan leveren allerede have fået varige skader. Hvis du samtidig drikker alkohol eller har en leversygdom, forværres forgiftningen.
Ved mistanke om overdosering skal man hurtigst muligt tage på skadestuen, hvor behandling kan sættes i gang.  

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)