Røde hunde

Revideret: 16.06.2020

Hvad er Røde hunde?

Røde hunde er en børnesygdom, som skyldes infektion med rubella-virus. 

Symptomer

Røde hunde begynder med snue og hævede, ømme lymfeknuder i nakken. Derefter kommer udslættet som blegrøde/brunrøde pletter i ansigtet. Det breder sig hurtigt til kroppen, armene og benene. I ansigtet og på kroppen flyder udslættet sammen. Du har let forhøjet temperatur, men både udslættet og feberen aftager i løbet af 4-5 dage.

Hvordan forløber sygdommen?

Røde hunde er en børnesygdom, som hos de fleste går over af sig selv uden komplikationer. Du kan dog få ondt i leddene på grund af ledbetændelse, som kan vare i nogle uger efter infektionen er gået over.  

 

Gravide 

Hvis en gravid bliver smittet inden for de første 3 måneder af graviditeten, er der risiko for, at barnet bliver født med alvorlige skader (blindhed, døvhed, hjerneskader eller hjertefejl). Hvis du er gravid og bliver smittet inden for de første 3 måneder af graviditeten, vil lægen anbefale, at du får foretaget en abort.  

Hvem får sygdommen?

Røde hunde er en børnesygdom, men alle kan få røde hunde. I dag er de fleste vaccineret med MFR-vaccine (R står for røde hunde), og derfor er sygdommen blevet sjælden i Danmark. 

Hvordan smitter røde hunde?

Røde hunde smitter via de dråber, du hoster og nyser ud. Du smitter fra 2 uger, før udslættet kommer, til 5 dage efter, at udslættet er brudt ud. Der går 2-3 uger, fra du er blevet smittet, til udslættet kommer. Hvis du har haft røde hunde én gang, kan du ikke få røde hunde igen.

Hvad er årsagen til røde hunde?

Røde hunde skyldes smitte med rubella-virus.

Undersøgelser ved røde hunde

Lægen kan tage en blodprøve for at måle, om du har antistoffer mod røde hunde i blodet. Blodprøven kan vise, om du har eller har haft røde hunde. 

Specielle forhold hos børn

Røde hunde er en af børnesygdommene, og et barn med røde hunde må først komme i daginstitution, når barnet er raskt igen. Det anbefales at lade sine børn vaccinere med MFR vaccine

  

Læs også Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Behandling af røde hunde

Hvad kan du selv gøre? 

Hvis du planlægger at blive gravid og ikke er MFR vaccineret, bør du få undersøgt, om du har antistoffer mod røde hunde. Hvis du ikke har, bør du lade dig vaccinere. 

 

Medicinsk behandling 

Paracetamol (svagt smertestillende middel) får feberen til at falde og lindrer eventuelle ledsmerter. 

 

Vaccination 

Vaccination mod røde hunde indgår i Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram i form af MFR-vaccine. Vaccinationen gives til børn i 15-måneders-alderen og i 4-års-alderen. 

Lægemidler

Paracetamol

Paracetamol anvendes ved svage smerter og virker desuden febernedsættende. Du bør ikke tage paracetamol, hvis din lever fungerer dårligt, og du må ikke give paracetamol til børn under 2 år uden aftale med lægen.  

 

Overdosering/forgiftning: Ved selv en lille overdosis (10-15 g), som er 20-30 tabletter, kan der optræde symptomer på livsfarlig forgiftning. Symptomer som appetitløshed, kvalme, opkastning, og smerter i højre side mærkes først 1-3 døgn efter indtagelsen, og på dette tidspunkt kan leveren allerede have fået varige skader. Hvis du samtidig drikker alkohol eller har en leversygdom, forværres forgiftningen.
Ved mistanke om overdosering skal man hurtigst muligt tage på skadestuen, hvor behandling kan sættes i gang.  

Vaccination mod røde hunde

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)