RS-virus

Revideret: 16.06.2020

Hvad er RS-virus?

Respiratorisk Syncytial-Virus (RS-virus) er både navnet på sygdommen og på det virus, som er årsag til sygdommen. Virusset er formentlig den mest almindelige årsag til akut bronkitis hos små børn, og det kan udvikle sig til lungebetændelse.  

Symptomer

De typiske symptomer er forkølelse med hoste, nys og en næse, som løber. Sygdommen udvikler sig ofte hos det lille barn til akut bronkitis med hoste, vejrtrækningsbesvær og pibende vejrtrækning. Barnet kan få lungebetændelse med feber på 39°C, og vejrtrækningen bliver hurtig. Barnet kan blive blegt og få blålig farve omkring læberne. Besværet med at trække vejret gør, at barnet har svært ved at sove. Barnet kan være så påvirket, at det må indlægges på sygehus.

Hvordan forløber sygdommen?

Du bliver helt rask igen efter RS-virus.  

Voksne og store børn bliver hurtigt raske igen efter RS-virus, mens små børn kan få lungebetændelse. Hvis de har svært ved at få luft, kan det være nødvendigt med en indlæggelse på sygehus og eventuelt hjælp med at trække vejret med en maskine (respirator).  

Hvem får sygdommen?

Alle kan få RS-virus, men det er især små børn, som bliver syge.  

Hvordan smitter RS-virus?

RS-virus smitter ved, at en person, der er forkølet, hoster eller nyser i nærheden af dig. En anden måde er, at du rører ved fx et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over, og du derefter gnider dig i øjnene eller piller næse.  

Hvad er årsagen til RS-virus?

RS-virus skyldes et virus med navnet Respiratorisk Syncytial-Virus.  

Undersøgelser ved RS-virus

Hvis ikke det er nødvendigt at indlægge barnet, vil lægen som regel ikke foretage nogen undersøgelser. På sygehuset vil man undersøge sekret fra næsen for at se, om det er RS-virus, der er årsag til sygdommen. Der vil også blive taget blodprøver for at måle graden af infektion og for at se, om barnet mangler væske. 

Specielle forhold hos børn

Børn er mere udsat for at få RS-virus end voksne, og de kan få høj feber. Det er vigtigt, at et barn med høj feber ikke dækkes til med tæpper og dyner, og at barnet får rigeligt at drikke. Små børn med RS-virus kan have svært ved at få mælk fra moderen eller have svært ved at drikke i øvrigt. Det er derfor vigtigt at holde øje med, at barnet ikke mangler væske. Et godt tegn på, at barnet ikke mangler væske, er at bleen er godt våd.  

Behandling af RS-virus

Hvad kan du selv gøre? 

Det er vigtigt at sikre, at barnet sover med hovedet højt. Stil evt. sengebenene på nogle bøger, så sengen løftes ved hovedgærdet.

Medicinsk behandling 

Større børn og voksne kan få lettet vejrtrækningen med næsedråber, som får slimhinden til at trække sig sammen. Hvis barnet har vejrtrækningsbesvær, kan lægen give en astmamiddel til inhalation. Der findes ikke lægemidler, som direkte hæmmer virus.
Palivizumab bruges forebyggende mod RS-virus til for tidligt fødte og børn med kronisk lungesygdom. 

Lægemidler

Næsemidler mod forkølelse mv.

Xylometazolin anvendes i næsen ved forkølelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse. Midlet virker ved at få en hævelse i næsens slimhinde til at blive mindre, så betændelsen fra bihulerne eller mellemøret kan løbe ud. 

Beta2-stimulerende midler ved astma

De beta2-stimulerende midler stimulerer beta-2-receptorerne, som findes i bl.a. luftvejene. Herved afslappes den glatte muskulatur, så luftvejene (bronkierne) udvider sig, og luftpassagen lettes.

De beta2-stimulerende midler til inhalation kan inddeles i to grupper efter, hvor hurtigt virkningen indtræder, og hvor længe den varer: 

  • Korttidsvirkende: Salbutamol og terbutalin.
    De korttidsvirkende lægemidler er de vigtigste til behandling af selve astmaanfaldet. Virkningen sætter ind i løbet af 5-10 minutter. Det er vigtigt, at du altid har din anfaldsmedicin med dig og holder øje med, at din inhalator ikke pludselig er tom eller udløbet.
  • Langtidsvirkende: Formoterol, indacaterol, olodaterol, salmeterol og vilanterol.
    Indacaterol og olodaterol anvendes normalt kun til behandling af KOL. Formoterol, salmeterol og vilanterol anvendes også som en del af den forebyggende behandling af astma. Ved astma skal de altid anvendes sammen med binyrebarkhormon til inhalation.

 

Bambuterol findes kun som tabletter og anvendes kun, hvis inhalationsbehandling ikke kan gennemføres. 

Virusmidler mod RS-virus

Palivizumab anvendes for at forebygge alvorlige lungeinfektioner med RS-virus hos små børn med øget risiko for at udvikle kronisk lungesygdom. Anvendes typisk fra november til april, hvor risikoen for smitte er størst.  

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Henrik Friis (Forfatter)