Forstørret skjoldbruskkirtel
Hvad er Forstørret skjoldbruskkirtel?
Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen og kan normalt hverken ses eller føles. I skjoldbruskkirtlen dannes de to livsvigtige stofskiftehormoner thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3). En forstørret skjoldbruskkirtel kaldes struma, og man skelner mellem ensartet struma (diffus) og knudestruma (nodøs).
Symptomer
De fleste har ingen gener af en struma, hvis det er den almindelige form med normalt stofskifte. Knudestruma kan dog give både trykgener med vejrtrækningsbesvær, ubehag, synkebesvær og smerter samt være kosmetisk skæmmende.Hvordan forløber sygdommen?
Forstørret skjoldbruskkirtel udvikler sig som regel langsomt og er en livslang sygdom. Med den rigtige behandling er sygdommen helt ufarlig. Struma udvikler sig meget sjældent til kræft.
Hvem får sygdommen?
Kvinder får 5-10 gange oftere struma end mænd. Hyppigheden stiger med alderen og ses sjældent før 20-års-alderen.Hvad er årsagen til forstørret skjoldbruskkirtel?
Sygdommen er overordentlig hyppig. Årligt får mindst 1.500 personer fjernet deres skjoldbruskkirtel ved en operation, og mindst dobbelt så mange får medicinsk behandling. Struma skyldes et samspil mellem arvelige forhold og miljøfaktorer. De hyppigste miljøfaktorer er jodmangel og cigaretrygning, som tilsammen skønnes at være ansvarlige for mindst halvdelen af alle strumatilfælde. Man begyndte på jodtilsætning til salt omkring år 2000, og dette vil i løbet af få årtier mindske forekomsten af godartet struma betydeligt.
Undersøgelser ved forstørret skjoldbruskkirtel
Hvis lægen har mistanke om, at du har struma, tages ofte en blodprøve, og indholdet af stofskiftehormoner måles. Typisk får du også en scanning af skjoldbruskkirtlen enten ved hjælp af ultralyd, og/eller efter at du har fået indsprøjtet et radioaktivt mærket sporstof i en blodåre (skintigrafi). Hvis der er knuder i skjoldbruskkirtlen, tages der ofte en vævsprøve (biopsi) for at udelukke kræft, som er sjælden.
Behandling af forstørret skjoldbruskkirtel
Ved ensartet (diffus) struma hos yngre patienter kan medicin med skjoldbruskkirtelhormon (levothyroxin) bruges, og kirtlen formindskes med ca. en tredjedel, i hvert fald i en periode. Ellers er mulighederne operation (især ved stor struma eller ved mistanke om kræft) eller behandling med radioaktivt jod, som kan mindske kirtlen med ca. 40-50 %, så den kun er halvt så stor, i løbet af et år. Både operation og radioaktiv jodbehandling kan føre til, at man får for lavt stofskifte.
Lægemidler
Midler mod nedsat stofskifte

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|