Afføringsprøve

Revisionsdato: 09.01.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

En afføringsprøve kaldes også en fæcesprøve. En fæcesprøve kan vise, om der er blod i afføringen, eller om du fx er smittet med bakterier, virus eller parasitter. Det kan hjælpe lægen til at give dig den rigtige behandling. 

 

Eksempler på situationer, hvor det er vigtigt med en afføringsprøve: 

Hvad er en fæcesprøve?

En fæcesprøve er en opsamling af noget af din afføring. Maden, du spiser, kommer via spiserøret og mavesækken ned i tarmen. Først kommer det til tyndtarmen, hvor fordøjelsen hovedsageligt foregår, og derefter til tyktarmen, hvor en del væske bliver opsuget fra tarmindholdet. Til sidst når tarmindholdet endetarmen som afføring. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Lægen vil først spørge dig om dine afføringsvaner. Hvis du har diarré, vil lægen spørge om, hvor tit du har afføring, om der er blod eller tegn på betændelse i afføringen (fx guligt pus), afføringens farve, hvor tynd den er, og hvor længe diarréen har stået på. 

Ud fra dine svar vil lægen få en idé om, du måske har en mave-tarminfektion med bakterier eller parasitter ( amøber eller orm), eller om du har en af de inflammatoriske tarmsygdomme, fx Crohns sygdom eller blødende tyktarmsbetændelse

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ofte kan du tage afføringsprøven (fæcesprøven) hjemme. Når du skal have afføring, kan du tage en plasticpose, som du hæfter til toiletsædet, evt. efter at have klippet den op. Når du har afføring, vil afføringen på den måde blive opsamlet i plastikposen. 

 

Du skruer låget af det prøverør, som du har fået af lægen. I låget er fastgjort en ske, som du bruger til at opsamle noget af afføringen med. Hvis du fylder prøverøret halvt op, har du opsamlet nok. Hvis der er blod, slim eller tegn på betændelse i afføringen, skal noget af det med i prøverøret. Lægen vil ofte bede om flere afføringsprøver. 

 

Prøven sendes til et laboratorium. 

Særlige hensyn

Børn, ældre og svært overvægtige vil ofte have svært ved at opsamle en fæcesprøve og må have hjælp. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Der vil ofte gå nogle dage, før lægen har svar på prøven.  

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Vil du vide mere?

Vidste du at... 

Fæces kommer af det latinske ord for bundfald faex og betyder ekskrementer eller afføring. 

Forfattere/Referenter

Henrik Friis (Forfatter)