Akne

Revideret: 11.08.2021

  

Hvad er Akne?

Akne eller bumser (acne vulgaris) er nok den mest almindelige hudlidelse. Næsten alle unge får akne i puberteten på grund af øget talgsekretion. Først får du fedtet hud og hudorme, og derefter får du egentlig akne. Akne er en betændelsesreaktion i og omkring talgkirtlerne.

Symptomer

Det første symptom er fedtet hud, senere får du hudorme og til sidst de betændte knopper eller bumser. De kan variere fra små røde og gule bumser til store, ømme byldelignende bumser. Akne sidder især i ansigtet, men de kan også sidde på ryggen, skuldrene og foroven på brystet. Piger kan tit opleve, at akne blusser op før menstruationen og under en graviditet

Hvordan forløber sygdommen?

Akne begynder tidligt i puberteten. Sygdommen er ofte værst i 17-19-års-alderen - derefter aftager den.
Man kan have akne i mange år, og gennemsnitlig varer sygdommen 8-12 år. I 25-års-alderen er generne overstået hos de fleste, men enkelte (ca. 5 %) kan stadig være plaget af akne i voksenalderen. Akne kan efterlade ar.  

Hvem får sygdommen?

Stort set alle får akne tidligt i puberteten, men antallet varierer meget fra person til person. Enkelte får mere akne, hvis de spiser fed, røget eller stærkt krydret mad, men også magre mejeriprodukter kan forværre akne.
Andre ting, der både kan fremkalde og forværre akne, er fx kosmetik, fedt og olie. Drenge får oftere akne end piger. 

Hvad er årsagen til akne?

I puberteten danner kroppen mere mandligt kønshormon (androgen) både hos drenge og piger. Det stimulerer talgkirtlerne til at producere hudfedt, især i ansigtet, på ryggen og på brystet. Talgkirtlernes udførselsgange bliver tilstoppet, og sammen med bakterien Cutibacterium acnes giver det hudorme og betændelsesreaktioner. Det medfører, at der opstår akne. Tilbøjeligheden til at få akne er arvelig.  

Behandling af akne

Hvad kan du selv gøre? 

Lette tilfælde af bumser kan behandles med hudmidler, der modvirker talgdannelsen, tilstopningen af talgkirtelgangene og akne-bakteriernes vækst. Nogle af disse midler kan købes i håndkøb, mens andre kun fås på recept. Behandling med hudmidler af denne type kan i begyndelsen gøre huden mere rød og irriteret, men det går som regel over på et par uger. 

 

Medicinsk behandling
Et hurtigtvirkende middel, som tåles af de fleste, er en gel med 2 indholdsstoffer (benzoylperoxid og clindamycin) i kombination. Virkningen kan dog først vurderes efter 2-3 måneder.

Store, ømme bumser kan være meget generende, og de kan give ar. Det kan du undgå ved at få behandlet svære tilfælde med tabletter.

Voksne kvinder kan behandles med p-piller, der hæmmer det mandlige kønshormon og dermed talgproduktionen.

Antibiotika ( tetracycliner og makrolider) taget gennem flere måneder har også god virkning mod svære tilfælde af bumser. De hæmmer væksten af Cutibacteriumacnes og betændelsesreaktionen, der giver anledning til akne.

Hjælper disse behandlinger ikke, kan hudlægen behandle med isotretinoin kapsler. En sådan behandling kræver, at kvinder bruger et sikkert svangerskabsforebyggende middel under behandlingen og mindst en måned efter, da isotretinoin kan give alvorlige fosterskader.

Det er vigtigt, at du, efter at sygdommen er gået i ro, fortsætter behandling med fx creme eller gel i måneder og ofte år for at forhindre, at aknen kommer tilbage. 

Lægemidler

Tetracycliner

Tetracyclinerne er meget bredspektrede antibiotika, og de kan derfor medføre, at mange bakterier bliver resistente. De bruges som et alternativ til penicilliner eller makrolider. 

Isotretinoin kapsler

Isotretinoin er et A-vitamin-lignede middel, som hæmmer talgproduktionen og hæmmer tilstopningen af talgkirtlerne.  

Stoffet kan give fosterskader, hvorfor det er meget vigtigt ikke at blive gravid under behandlingen. 

P-piller til kvinder med akne

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Carsten Sand (Forfatter)