Om medicin
Sådan skal du tage din medicin
Forskellige typer medicin
Hvordan du skal tage din medicin, afhænger af lægemiddelformen. Ofte vil der stå på etiketten, hvordan lægemidlet skal tages, fx "synkes hele", "opslemmes i vand" eller "smøres på huden". Generelt skal tabletter og kapsler, som tages gennem munden (oralt), altid tages med et glas vand, så de ikke sidder fast i halsen. Sugetabletter skal blive i munden, tyggetabletter skal tygges og resoribletter skal lægges under tungen.
Depottabletter og depotkapsler skal næsten altid synkes hele, da det virksomme stof skal afgives over længere tid. Hvis depottabletter har delekærv, må du gerne dele dem i to dele, men ikke knuse de enkelte dele. Depotkapsler må nogle gange åbnes, da indholdet er et depotgranulat, som kan drysses ud på blød mad.
Enterotabletter, enterokapsler og enterogranulater skal synkes hele, da de først skal afgive det aktive lægemiddelstof i tarmen. De har derfor et syrestabilt overtræk, som kan klare vejen gennem mavesyren og ned til tarmen uden at blive nedbrudt undervejs.
Ved medicin som næsespray, øjensalve, øjendråber, øredråber og inhalationsmidler mod astma og KOL er der på medicin.dk borger et slideshow eller en film, der viser, hvordan du bruger lægemidlet korrekt. Du kan desuden læse mere om forskellen mellem systemisk behandling og lokal behandling.
På hvilket tidspunkt skal jeg tage min medicin?
Nogle lægemidler skal kun tages af og til, fx midler mod migræne eller mod pludselige smerter. Andre lægemidler skal tages i en kortere eller længere periode, og i nogle tilfælde skal du fortsætte med at tage medicin resten af dit liv. For mange af disse lægemidler er det vigtigt, at du tager medicinen med så jævne mellemrum som muligt. Det sikrer, at virkningen bliver så konstant som muligt. Står der fx, at en tablet skal tages 3 gange i døgnet, betyder det, at du bør tage den hver 8. time, fx kl. 7, 15 og 23.
Hvis medicinen skal tages én gang i døgnet, er det vigtigt, at du tager den på samme tidspunkt hver dag. Selve tidspunktet kan du selv bestemme, alt efter fastlægge afhængigt af hvordan det passer dig og din døgnrytme, og hvornår du husker den bedst. Det vil for mange mennesker være om morgenen eller ved sengetid. I nogle tilfælde anbefales det, at du tager medicinen om aftenen, fx i de tilfælde hvor medicinen kan virke søvndyssende eller fremkalde kvalme.
Skal jeg tage min medicin til maden?
De fleste lægemidler kan tages uafhængigt af måltiderne. Det kan dog være godt at tage tabletter eller kapsler i forbindelse med et måltid, fordi det kan være nemmere at huske. Samtidig kan det for nogle lægemidler nedsætte risikoen for, at du får gener fra mave-tarm-kanalen, i form af kvalme og mavesmerter.
Visse lægemidler SKAL tages uden for måltiderne, fx senest en halv time før et måltid eller tidligst en time efter et måltid. Årsagen kan være, at lægemidlet ellers vil binde sig til bestemte dele i maden og derfor ikke kan optages i blodet og blive transporteret hen til det sted, hvor det skal virke. Det vil så stå på etiketten på din medicin. Dog du vil også kunne læse det under beskrivelsen af det enkelte præparat på medicin.dk, hvis medicinen skal tages forskudt af et måltid.
Der er også lægemidler, som ikke må tages sammen med bestemte fødevarer, fx ost, eller med bestemte drikkevarer, fx mælk, grapefrugtjuice eller alkohol. Årsagen kan være, at kombinationen øger eller nedsætter virkningen af lægemidlet, eller forstærker bivirkningerne.
Hvis jeg glemmer min medicin?
For ikke at glemme at tage medicinen er det vigtigt, at du indarbejder faste rutiner for, hvordan du tager din medicin. Hvis du alligevel glemmer din medicin, skal du som regel ikke tage dobbelt dosis næste gang, men fortsætte med at tage resten af medicinen, som om intet var hændt. I den indlægsseddel, du finder i pakningen med din medicin, vil der stå, hvad du skal gøre, hvis du glemmer din medicin. Er du i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket. Har du mistet indlægssedlen, kan du finde den elektronisk på indlægssedler.dk.
Hjælp til at huske
For mange mennesker kan det være en hjælp at opbevare sine tabletter i doseringsæsker til en enkelt dags eller en hel uges forbrug. Doseringsæsker kan købes på apoteket.
Du kan også bruge alarmen på din telefon eller på dit ur til at blive mindet om, at det er tid til at tage din medicin. Det er også muligt at få en særlig tabletbeholder, der bipper, når du skal tage din medicin. En anden mulighed er at tilmelde dig Apotekets sms-service, der kan hjælpe dig med at huske på, hvornår du skal tage din medicin.
Dosispakket medicin
Dosispakket medicin er medicin pakket til den enkelte patient. Medicinen doseres i pakker i den rækkefølge, som medicinen skal tages. Dosispakning ordineres af din læge og foregår på apoteket. Ordningen er til patienter meden stabil fast medicinering og med behov for hjælp til at håndtere den daglige medicin. Det er udelukkende kapsler og tabletter, der dosispakkes. Læs mere om dosispakket medicin.
Læs også om dosering af lægemidler.