Medicin med på rejsen

Revisionsdato: 28.11.2022

Skal du ud at rejse, så husk pas, penge og piller - og eventuelt pillepas (Schengen-attest). Men hvornår er der behov for et pillepas og til hvilke lande? 

 

Man skelner mellem: 

  1. Medicin uden euforiserende virkning
  2. Euforiserende medicin, fx stærke smertestillende midler og beroligende midler.

 

1. Medicin uden euforiserende virkning 

Du kan frit medbringe ikke-euforiserende medicin til eget brug på din rejse. Det kan fx være: 

 

 

Skal du flyve, er det altid en god idé at have din medicin i håndbagagen. For det første er du sikker på at have din medicin hos dig, hvis din øvrige bagage skulle blive væk, for det andet kan kulde eller trykforhold i flyets bagagerum være skadeligt for nogle typer medicin.  

 

2. Euforiserende medicin til Schengen-området

Danmark er med i Schengen-aftalen. Det betyder, at du kan få en Schengen-attest, populært kaldet et pillepas (men det er ikke et krav), som dokumenterer, at medicinen, som indeholder euforiserende stoffer, er til dit eget brug. Aftalen gælder for disse lande:  

Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.  

 

Hvilke midler er euforiserende?
Euforiserende midler er fx stærke smertestillende lægemidler, som indeholder morfinlignende stoffer, eller beroligende, sløvende midler, fx benzodiazepiner. Disse lægemidler vil typisk være på recept og mærket med en rød trekant på æsken. Hvis du bruger flere slags medicin, skal der udstedes en attest for hvert præparat. 

På Sundhedsministeriets hjemmeside kan du se en liste over euforiserende stoffer

 

Hvor får jeg et pillepas?
Du kan få lavet et gratis pillepas på dit apotek. Det er en fordel, hvis du henvender dig på det apotek, hvor du køber eller købte din medicin. Husk bon og emballage, hvis du allerede har købt medicinen. 

 

Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen, også selvom det drejer sig om medicin, der normalt er i håndkøb. 

 

Medbring også dit eget pas, da dit pasnummer skal stå på pillepasset.  

 

Du kan også bestille et pillepas på apoteket.dk, hvor du kan læse mere om pillepasset. 

 

Pris og gyldighed
Pillepasset er gratis og er gyldigt i 30 dage. Skal du være væk i mere end 30 dage, kan du rette henvendelse til rejselandets ambassade i Danmark for at få oplyst, hvordan du skal forholde dig. Evt. skal du have en recept af en læge i det land, du skal opholde dig i. 

 

Medicin med til lande UDEN for Schengen-området (fx Afrika, Sydamerika, USA, Østen) 

Der gælder andre regler, hvis du skal have medicin og især euforiserende midler med til lande uden for Schengen-området. Reglerne kan variere fra land til land, og du bør derfor henvende dig til landets ambassade/repræsentation her i Danmark, for at høre, hvilke krav der gælder.  

 

Som regel vil det være nok at bede din egen læge om at skrive en attest med: 

  • Dit navn, fødselsdato og pasnummer
  • Hvad du behandles for
  • Hvad du behandles med (navn og styrke på din medicin)
  • Hvilken mængde du er ordineret (mængde pr. dag).

Attesten bør skrives på engelsk, men spørg på ambassaden for det land, du rejser til, hvilke sprog de accepterer.  

 

Legalisering og oversættelse af attesten 

Lægens attest skal i visse tilfælde legaliseres af Udenrigsministeriet, og hvis du skal have attesten oversat, skal du bruge en statsautoriseret tolk. Visse lande har så skrappe krav, at deres egen ambassade skal godkende attesten. Du kan få mere at vide på Udenrigsministeriets hjemmeside um.dk

 

Fly, der lander 

Euforiserende medicin med på flyet?
Skal du med fly, må du kun medbringe den mængde medicin, du skal bruge under rejsen, i din håndbagage. Ved sikkerhedskontrol skal du kunne forklare, hvorfor du har medicinen med, og at medicinen er ægte. Medbring evt. en oversigt over din medicin og/eller et brev fra din læge. Flydende medicin skal blive i den originale beholder, som du skal lægge i en klar plastpose i bakken ved sikkerhedstjek. 

 

Er du kronisk syg og skal rejse? 

Hvis du er kronisk syg og skal rejse, er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab, for at sikre at du er dækket på rejsen.