Orale væsker

Revisionsdato: 28.11.2022

 

Orale væsker er en fællesbetegnelse for flydende lægemidler, som skal tages gennem munden og synkes. 

 

Oral opløsning 

Indeholder et eller flere lægemiddelstoffer opløst i vand. Se eksempel på medicin, der fås som en oral opløsning (se under feltet "Dosering"). 

 

Oral suspension 

Består af faste partikler, der er fint fordelt (suspenderet) i væsken. Når en oral suspension har stået lidt, vil de faste partikler danne bundfald i flasken, og du skal derfor ryste flasken grundigt, før du afmåler dosis. Se eksempel på medicin, der fås som en oral suspension (se under feltet "Dosering"). 

 

Oral pasta 

Har højt indhold af faste partikler, så konsistensen er som tandpasta. Se eksempel på medicin, der fås som oral pasta (se under feltet "Dosering"). 

 

Oral emulsion 

Består af små oliedråber, der er fint fordelt (emulgeret) i en vandfase. Når en oral emulsion har stået lidt, vil de to faser ofte "skille ad", og du skal derfor ryste emulsionen, før du afmåler dosis. Der er i øjeblikket ingen lægemidler, der fås som oral emulsion. 

 

Mikstur 

Dette er en ældre betegnelse for orale væsker som fx oral opløsning, oral suspension eller oral emulsion.  

 

Smagsstoffer
Orale væsker kan være tilsat sødemidler og smagsstoffer. Orale væsker med højt sukkerindhold kaldes nogle gange syrup eller saft. De sukkerfrie væsker kan være sødet med fx sorbitol eller saccharin. På de enkelte præparatbeskrivelser på medicin.dk vil der stå under "Hjælpestoffer", hvis den orale opløsning er tilsat smag. Der vil også stå hvilken smag, der er tilsat fx jordbær eller solbær.

Holdbarhed 

Hvis de ikke åbnes, er orale væsker holdbare til den dato, der står på emballagen. Efter åbning kan holdbarheden være kortere og kræve opbevaring i køleskab. Læs på flasken eller i indlægssedlen og husk at skrive dato på flasken, når du åbner den første gang. Se den lille animationsfilm om holdbarhed: 

 

 

Nogle orale væsker har kort holdbarhed, når de først er tilberedt, fx flere penicillin-præparater. De tilberedes først, ud fra et granulat eller et pulver til oral væske, lige før de skal tages.

Dosismål 

Dosis for orale væsker angives ofte i teske-, barneske- eller spiseskefulde: 

 

  • 1 teskefuld svarer til 5 ml.
  • 1 barneskefuld svarer til 10 ml.
  • 1 spiseskefuld svarer til 15 ml.

 

Du bør altid bruge et medicinmål eller en medicin-ske, da der kan være stor forskel i størrelsen på almindelige skeer fra køkkenskuffen.

Det vil fremgå af pakningen eller af indlægssedlen, hvordan du skal tage de forskellige orale væsker. 

 

Læs mere om andre former for lægemidler.  

 

Forfatter(e)