Depottabletter

Revisionsdato: 27.10.2022

 

Depottabletter er tabletter, som gradvist og langsomt afgiver lægemidlet i mavesækken og tarmen. En fordel ved depottabletter frem for almindelige tabletter er, at virkningen bliver mere langvarig, og at eventuelle bivirkninger i nogle tilfælde er mindre udtalte end for almindelige tabletter. Hvis du læser om et præparat på min.medicin.dk kan du finde et eksempel på en depottablet. Scroll ned til "Foto og identifikation", hvis du vil se et foto. 

 

Se en lille animationsfilm om depottabletter og depotkapsler: 

 

 

Den langsomme frigørelse af lægemidlet gør, at virkningen først kommer efter nogle timer. Mange depottabletter hedder "Retard" efter navnet, da præparatet har en "retarderet" (forsinket) virkning. 

 

Depottabletter mod smerter egner sig derfor kun til behandling af kroniske smerter og ikke til akutte smerter.  

 

Tag den med vand og synk den hel 

Du bør altid tage tabletterne med et glas vand. Som hovedregel skal du synke depottabletter hele, men visse depottabletter kan deles eller røres ud i kold væske, umiddelbart før du tager dem. Nogle depottabletter består af en såkaldt matrix - et porøst skelet, som er specielt udviklet til, at lægemidlet langsomt frigives i tarmen over et længere tidsrum. Du vil evt. se den tomme matrix i afføringen, men lægemidlet er blevet optaget i kroppen efter hensigten, så du skal ikke bekymre dig.

Du må aldrig knuse eller tygge depottabletter, da depotvirkningen herved går tabt. Det vil som regel stå på pakningen eller på indlægssedlen, hvordan du skal tage de pågældende depottabletter. 

 

Læs mere om de forskellige typer tabletter, der findes. 

 

Læs emre om andre former for lægemidler.  

 

Forfatter(e)