Tabletter

Revisionsdato: 28.11.2022

 

Tabletter er den mest almindelige lægemiddelform. Tabletter er oftest runde eller ovale, men kan også have andre former. Se eksempel på en tablet, scroll ned til "Foto og identifikation", hvis du vil se et foto. 

 

Overtrukne tabletter 

Kugleformede tabletter eller kapsler kan betegnes som piller. I nogle tilfælde er tabletterne overtrukket med et sukker- eller filmovertræk, som gør tabletterne lettere at synke og eventuelt mindske en grim smag eller lugt. 

 

Se den lille animationsfilm om forskellige typer tabletter og kapsler 

 

 

Synkes hele eller knuses? 

Tabletter og overtrukne tabletter kan knuses, medmindre der under "Dosering" står, at de skal synkes hele. Depottabletter og enterotabletter skal som regel synkes hele, men hvis de kan knuses og opslæmmes i lidt vand, vil det stå i feltet "Dosering". 

 

Mite? 

Nogle tabletter har betegnelsen "mite" efter medicinens navn, fx Estrofem Mite. Det betyder, at de virker svagere end andre lignende lægemidler.  

 

Retard? 

Visse tabletter eller kapsler hedder "Retard" efter navnet, fx Tegretol® Retard. Retard betyder, at tabletten afgiver indholdsstoffet over længere tid og ofte er længere tid om at virke. Man siger, det har en "retarderet" (forsinket) virkning. Det er typisk depottabletter og depotkapsler

 

® ? 

Det lille tegn med R i en cirkel "®" betyder, at navnet er et "Registreret varemærke". Navnet er patentbeskyttet, og andre lægemidler må ikke hedde samme navn. 

 

Se skema med flere medicinske betegnelser og forkortelser

 

Delekærv eller ej? 

Mange tabletter har delekærv eller krydskærv, som gør dem lette at dele. Når en tablet har en delekærv, skelner man mellem:  

  • Tabletten kan deles i to lige store tabletter.
  • Delekærven er der, for at tabletten kan deles, så den er nemmere at synke, ikke for at kunne dosere to halve tabletter.

 

En trykdelekærv er fremstillet således, at når man lægger tabletten på et bord med kærven opad og derefter trykker på tabletten, så deles den langs delekærven.  

 

Med et glas vand? 

Du bør altid tage tabletter med et glas vand (ca. 2,5 dl) for at undgå, at tabletterne klæber fast i munden eller i spiserøret.  

Undgå sure og basiske væsker, som cola og mælk, da det ændrer pH-værdien i maven. Det kan betyde ændret opløselighed af visse lægemiddelstoffer, og overtrækket på enterotabletter kan opløses i mavesækken i stedet for i tarmen. 

 

Du kan læse mere om, hvordan du skal tage din medicin i indlægssedlen.  

Forskellige typer tabletter 

 

Der findes flere forskellige slags tabletter, fx 

Brusetabletter 

Depottabletter 

Dispergible tabletter 

Enterotabletter 

Enterodepottabletter 

Frysetørrede tabletter 

Opløselige tabletter 

Resoribletter 

Smeltetabletter 

Sugetabletter
Tabletter med modificeret udløsning 

Tyggetabletter 

 

Læs mere om andre former for lægemidler.  

 

 

 

Forfatter(e)