Hvad består medicin af?

Revisionsdato: 07.11.2022

 

Medicin består af et - eller flere - virksomme stoffer og en række hjælpestoffer, som fx fyldstof og farvestof. 

 

Virksomme stoffer, aktive stoffer  

Lægemidler består af et eller flere virksomme stoffer, kaldet lægemiddelstoffer eller aktive stoffer, og en række uvirksomme hjælpestoffer. Det samme lægemiddelstof kan markedsføres under forskellige handelsnavne, fx findes det smertestillende stof, paracetamol, under flere handelsnavne, bl.a. Panodil®, Pamol® og Pinex®.  

 

Tabletter grøn bunke 

 

Hjælpestoffer og farvestoffer 

Hvilke hjælpestoffer, der indgår, afhænger bl.a. af, hvilken lægemiddelform man ønsker at fremstille, dvs. om det er en tablet, en salve eller en væske til indsprøjtning. Formålet med at tilsætte hjælpestoffer kan være at opnå en form, som gør det let at bruge lægemidlet, eller at lette optagelsen af lægemiddelstoffet i kroppen. Hjælpestoffer i tabletter kan fx være kartoffelstivelse, talkum eller gelatine. Disse stoffer er dels fyld, som giver tabletten en passende størrelse, dels midler, som gør det teknisk muligt at forme en tablet.

Nogle hjælpestoffer øger holdbarheden, fx modvirker antioxidanter nedbrydningen af det aktive stof, og konserveringsmidler hindrer vækst af bakterier, fx i øjendråber. Ubehagelig lugt eller smag ved en tablet kan dækkes med et film- eller sukkerovertræk. I flydende medicin kan der tilsættes et sødemiddel eller et smagsstof. 

 

Farvestoffer i tabletter kan gøre dem lettere at kende, eller kan i nogle tilfælde dække over et grumset udseende. 


På medicin.dk er angivet de vigtigste hjælpestoffer for hvert præparat. Indeholder præparatet stoffer, som erfaringsmæssigt kan udløse allergi (fx farvestoffer, konserveringsmidler, macrogol og laktose (mælkesukker)), vil det altid fremgå af beskrivelsen af lægemidlet. 

 

Læs mere om, hvad en medicinbeskrivelse på Medicin.dk indeholder

 

 

Forfatter(e)