Rosacea

Revideret: 02.01.2023

Hvad er Rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsygdom, hvis årsag ikke kendes. Sygdommen viser sig typisk ved, at de små blodkar i ansigtet meget let udvider sig, og der kommer en vedvarende rødmen i huden.
I svære tilfælde får du også en betændelsesreaktion i huden med røde og gule knopper. Det er typisk, at tilstanden bliver værre, hvis du indtager alkohol, te eller kaffe, krydret mad eller bliver udsat for kulde, sol eller psykisk stress. 

Symptomer

  • I de letteste tilfælde vil du få rødme af huden i ansigtet, specielt på kinder og næse.
  • Du kan få små fine tynde røde streger som tegn på udvidede blodkar, såkaldte teleangiektasier.
  • I mere udtalte tilfælde vil du foruden rødme af huden og udvidede små blodkar få betændte røde knopper (papler) og gule knopper (pustler).
  • Mange med rosacea har gener fra øjnene. Ca. halvdelen vil være generet af rødme af øjnene med irritation, øjentørhed eller fornemmelse af fremmedlegeme i øjet. Hos ca. hver femte begynder sygdommen med øjensymptomerne, såkaldt okulær rosacea, og først senere sætter sygdommen sig i huden.
  • Ældre mænd kan få vækst af talgkirtlerne på næsen, som bliver fortykket og deform. Dette benævnes rinofyma eller populært "kartoffelnæse".

Hvordan forløber sygdommen?

Rosacea er en kronisk tilstand, som kan forsvinde efter behandling, men hvor der er stor risiko for, at du får nye udbrud. 

Hvem får sygdommen?

Rosacea er meget hyppig og begynder typisk i 30-50-års-alderen. Sygdommen ses hos ca. 5 % af alle midaldrende kvinder. Sygdommen ses også hos mænd, men noget sjældnere. Sygdommen er hyppig i Skandinavien og Nordeuropa, men sjælden hos asiater og afro-amerikanere. 

Hvordan smitter rosacea?

Sygdommen smitter ikke. Selvom der er betændte knopper, er der ingen sygdomsfremkaldende bakterier i huden. 

Hvad er årsagen til rosacea?

Man kender ikke årsagen til rosacea. Det kan være arveligt, og meget tyder på, at længerevarende udsættelse for sollys kan udløse sygdommen. 

Undersøgelser ved rosacea

Rosacea er en sygdom, som påvises på baggrund af de synlige forandringer i ansigtet. 

Specielle forhold hos børn

Rosacea ses aldrig hos børn. 

Behandling af rosacea

Lokal behandling 

Der findes både cremer, geler og tabletter, som kan få rosacea til at svinde. 

Du vil i de letteste tilfælde få lokalbehandling i form af gel eller creme, som indeholder metronidazol, azelainsyre, brimonidin eller ivermectin. Alle præparater er receptpligtige, og behandlingen startes hos lægen. Du påsmører midlerne 1 eller 2 gange i døgnet i 2-4 måneder (afhængigt af præparat). Forsvinder tilstanden, kan du holde behandlingspause og genoptage behandlingen ved evt. tilbagefald. 


Systemisk behandling 

I sværere tilfælde, eller hvis lokalmidlerne ikke virker tilstrækkelig, kan du få antibiotisk behandling med tetracyclintabletter. Hvis du ikke kan tåle tetracyclin, kan du alternativt blive behandlet med et andet antibiotikum erythromycin.
Tabletbehandling med tetracyclin gives typisk i 2-3 måneder, hvorefter behandlingen kan fortsætte med et lokaltvirkende middel.

I meget svære tilfælde kan hudlægen ordinere dig kapsler med isotretinoin. Isotretinoin bliver da givet i en lille dosis i 3-4 måneder. Isotretinoin er et stof, som ligner A-vitamin. 

 

Symptomer på næsen
Rinofyma kan behandles med laser. Der vil ofte være en såkaldt C02-laser, som fjerner de fremtrædende områder på næsen på grund af vækst af talgkirtlerne. 

 

Øjensymptomer
Ved øjensymptomer kan du blive behandlet med tetracyclin, som tidligere nævnt. Symptomer fra øjnene kan ligeledes lindres ved kortvarig anvendelse af øjendråber, der indeholder binyrebarkhormon. 

 

Det er dog vigtigt, at du ikke behandler rosacea med binyrebarkhormoncreme, de såkaldte lokalsteroider. De virker ved at dæmpe symptomerne, men når du efterfølgende prøver at ophøre med behandlingen, bliver tilstanden værre end før, du startede behandlingen. 

Lægemidler

Isotretinoin kapsler

Isotretinoin er et A-vitamin-lignede middel, som hæmmer talgproduktionen og hæmmer tilstopningen af talgkirtlerne.  

Stoffet kan give fosterskader, hvorfor det er meget vigtigt ikke at blive gravid under behandlingen. 

Forfattere

Carsten Sand (Forfatter)