Ultralydsundersøgelse af underlivet

Revisionsdato: 22.06.2022

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Du kan få en scanning med ultralyd af dit underliv, hvis lægen vil undersøge dig for cyster, knuder, eller om du er gravid, for at se hvor langt du er henne i graviditeten, og hvordan fosterets tilstand er. 

 

Eksempler på situationer, hvor det er vigtigt med en ultralydsundersøgelse af dit underliv: 

Hvad er ultralydsundersøgelse?

Når du skal have lavet en ultralydsscanning, får du lidt gel på huden og en mikrofon (ultralydshoved) vil blive ført hen over huden. Ultralydshovedet sender lydbølger ind igennem huden og fanger reflekserne af lyden og omdanner dem til detaljerede billeder af kroppens organer. Ultralyd er en ufarlig og hurtig undersøgelsesmetode, og den er derfor god til undersøgelser af fostre. Den anvendes også ved undersøgelse af muskler, lever- og galdelidelser, nyrelidelser, lidelser i halsen samt hjertet.  

 

Ultralyd kan se ind til de bløde organer. Det er organer der indeholder vand, fx leveren og nyrerne. Man kan se bevægelser, mens man scanner, fx foster- og hjertebevægelser. Ultralyd kan også anvendes til at styre nålespidsen ved udtagning af vævsprøver (biopsi) eller anlæggelse af dræn og sonder. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Undersøgelsen kan vise, om du eventuelt har en knude (tumor), der skal fjernes. Hvis du har problemer med at blive gravid, kan man undersøge, om dine æggeledere er tilstoppede.  

 

Hvis du er gravid, kan man se størrelsen af fosteret, om fosteret ligger korrekt i livmoderen, om fosteret bevæger sig som det skal, og om hjertet fungerer korrekt. Skal du have foretaget en moderkagebiopsi eller en fostervandsundersøgelse, vil du blive ultralydsscannet samtidig, så lægen kan se, hvor moderkagen og fosteret ligger. Ofte kan du selv se med på skærmen. 

 

Scanning af gravid 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du ligger ned og får smurt klar gel på huden for at forbedre ultralydhovedets kontakt med huden. Ultalydshovedet føres frem og tilbage over dit underliv og på skærmen tegner der sig et billede, fx af dit foster. 

 

Hvor foregår undersøgelsen? 

Ultralydsscanning kan foregå hos din egen læge, gynækolog, på en røntgenafdeling, en gynækologisk afdeling eller på privatklinikker. 

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen? 

Det varierer hvor lang tid en ultralydsscanning tager, men de fleste kan klares på 10 - 20 minutter, medmindre der skal tages vævsprøver, sprøjtes kontrast m.v. 

 

Gør det ondt? 

Scanningen gør ikke ondt. 

 

Er der noget, jeg skal passe på med bagefter?  

Du vil kunne tage hjem lige efter undersøgelsen, også i bil. 

Hvordan forbereder jeg mig?

Du bliver ultralydsscannet på bar hud, men du kan normalt godt beholde dit tøj på. 

Ved nogen former for scanning skal du møde fastende eller med fuld blære. Det vil fremgå af indkaldelsesbrevet. Det er vigtigt, at du overholder anbefalingerne, da undersøgelsen ellers kan blive ubrugelig. 

 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forberede dig, så ring til det sted, hvor du skal have lavet scanningen. Her vil personalet kunne informere dig grundigt. 

Graviditet

Undersøgelsen kan foretages.

Amning

Undersøgelsen kan foretages.

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Svar på undersøgelsen 

Du får som regel svar med det samme, hvis det er en læge, jordemor eller sonograf som scanner dig. Ellers vil du senere få svar på scanningen af en læge. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk, hvor du logger på med NemID. 

Det kan nogle gange være svært at forstå svaret, så det er vigtigt, at en læge forklarer dig undersøgelsens resultat.  

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?

Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen. 

Forfattere/Referenter

Anne Byskov (Forfatter)
Louise Thrane (Forfatter)