Ultralydsundersøgelse af underlivet

Revisionsdato: 18.09.2017

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Du skal have undersøgt dit underliv for at få afklaret, om du fx har cyster, knuder, om du er gravid, hvor langt du er henne i graviditeten, og hvordan fosterets tilstand er. 

 

Eksempler på situationer, hvor det er vigtigt med en ultralydsundersøgelse af dit underliv: 

Hvad er ultralydsundersøgelse?

Ved ultralydsscanning fører man en mikrofon (ultralydshoved) hen over huden. Scanneren fungerer efter de samme principper som ekkolod - ultralydshovedet sender lydbølger ind i patienten, fanger reflekserne af lyden og omdanner dem til detaljerede billeder af kroppens organer. Ultralyd er en ufarlig og hurtig undersøgelsesmetode, hvilket gør den velegnet til undersøgelser af fostre. Den anvendes også hyppigt ved lever- og galdelidelser, nyrelidelser, lidelser i halsens bløddele samt hjertet og muskulaturen.  

 

Ultralyd kan se ind til de bløde organer, der indeholder vand, for eksempel leveren og nyrerne, men kan ikke gennemtrænge luft eller knogler. Derfor er ultralyd specielt godt egnet til bughulens og underlivets organer. Man kan se bevægelser, mens man scanner, fx fosterbevægelser og hjertets bevægelser. Man anvender også ultralyd til at styre nålespidsen ved udtagning af vævsprøver (biopsi) eller anlæggelse af dræn og sonder. 

 

For at få et klarere billede af blodtilstrømningen til organerne, skal du ved nogle undersøgelser have sprøjtet et kontrastmiddel ind i en blodåre. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Undersøgelsen kan vise, om du eventuelt har en knude (tumor), der skal fjernes. Hvis du har problemer med at blive gravid, kan man undersøge, om dine æggeledere er tilstoppede.  

 

Hvis du er gravid, kan man se størrelsen af fosteret, om fosteret ligger korrekt i livmoderen, om fosteret bevæger sig som det skal, og om hjertet fungerer korrekt. Skal du have foretaget en moderkagebiopsi eller en fostervandsundersøgelse, vil du blive ultralydsscannet samtidig, så lægen kan se, hvor moderkagen og fosteret ligger. Ofte kan du selv se med på skærmen. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du ligger ned og får smurt klar gelé på huden for at forbedre ultralydhovedets kontakt med huden. Ultalydshovedet føres frem og tilbage over dit underliv og på skærmen tegner der sig et billede, fx af dit foster. 

 

Hvor foregår undersøgelsen? 

Ultralydsscanning kan foregå hos din egen læge, gynækolog, på en røntgenafdeling, en gynækologisk afdeling eller på privatklinikker. 

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen? 

Det varierer, hvor lang tid en ultralydsscanning tager, men de fleste kan klares på 10 - 20 minutter, medmindre der skal tages vævsprøver, sprøjtes kontrast m.v. 

 

Gør det ondt? 

Scanningen gør ikke ondt. Hvis der skal stikkes, bliver du lokalbedøvet. 

 

Scanning af gravid 

Hvordan forbereder jeg mig?

Du bliver ultralydsscannet på bar hud, men du kan normalt godt beholde dit tøj på. 

Ved nogen former for scanning skal du møde fastende eller med fuld blære. Det vil fremgå af indkaldelsesbrevet. Det er vigtigt, at du overholder anbefalingerne, da undersøgelsen ellers kan blive ubrugelig. 

 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forberede dig, så ring til røntgenafdelingen i god tid, her vil personalet kunne informere dig grundigt. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Du får som regel svar med det samme, hvis det er en læge, som scanner dig. Ellers vil du senere få svar på scanningen af en læge. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?

Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.