Muskelknuder i livmoderen

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Muskelknuder i livmoderen?

Muskelknuder (fibromyomer) i livmoderen er godartede knuder, som består af muskler og senelignende væv i livmoderen. Knuderne kan sidde overalt i livmoderen.

Symptomer

Som regel mærker du ingenting til muskelknuder, men afhængigt af størrelse og placering kan de give symptomer. Det hyppigste symptom er kraftige og evt. langvarige menstruationer. Andre oplever en tyngdefornemmelse i underlivet - det er især, hvis muskelknuderne er store og trykker på blæren eller tarmen. Hvis muskelknuderne vokser ind i livmoderhulen, kan de medføre, at du bliver steril. 

Hvordan forløber sygdommen?

Muskelknuder er altid godartede, og de skal kun behandles, hvis du har generende symptomer.

Hvem får sygdommen?

Muskelknuder er sjældne før 20-års-alderen, men de er hyppige i alderen mellem 35 og 45 år. Man regner med, at hver tredje kvinde udvikler muskelknuder inden 50-års-alderen.

Hvad er årsagen til muskelknuder i livmoderen?

Årsagen til, at man udvikler muskelknuder, er ukendt, muligvis er det arveligt. Muskelknuder kræver kvindeligt kønshormon (østrogen) for at udvikle sig. Det betyder, at de skrumper af sig selv efter overgangsalderen, hvor hormonmængden falder.

Undersøgelser ved muskelknuder i livmoderen

Lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse. Ofte kan en ultralydsscanning være nødvendig for at afgøre, hvor store muskelknuderne er. 

Behandling af muskelknuder i livmoderen

Operation 

Muskelknuder kan fjernes ved operation. Behandlingen har hidtil været at fjerne selve muskelknuderne, hvis det var muligt, eller fjerne livmoderen.  

Man kan også foretage en indgreb, hvor man aflukker blodforsyningen (embolisering) til de pulsårer, der fører blod til muskelknuderne. Herved vil knuderne skrumpe. 

 

Medicinsk behandling
Hvis du har kraftige menstruationer pga. muskelknuder, kan det være en hjælp at dæmpe menstruationerne med medicin.

Der findes forskellige typer lægemidler, som kan dæmpe menstruationerne. Tranexamsyre og ulipristalacetat nedsætter blødningstendensen, mens gigtmidler (de såkaldte NSAID) lindrer smerterne og kan hos nogle være en hjælp mod for kraftige blødninger. Ulipristal anvendes specifikt mod symptomer på muskelknuder i livmoderen inden operation.

Du bør være opmærksom på, at brug af p-piller og østrogenholdige hormonpræparater kan medføre, at muskelknuderne vokser. 

Lægemidler

Tranexamsyre

Tranexamsyre virker ved at hæmme de stoffer i blodet, der opløser størknet blod, fx efter større operationer. Anvendes fx ved blødersygdomme og meget kraftig menstruation

Ulipristalacetat

Ulipristalacetat virker ved at ændre hormonet progesterons aktivitet og dermed reducere muskelknudernes størrelse, stoppe eller formindske blødning og øge antallet af røde blodlegemer før en operation. 

Virksomme stoffer Præparater

Midler mod muskelknuder i livmoderen (fibromer)

Regulering af kønshormoner, bl.a. ved at bruge et middel, der nedsætter ens egen produktion af østrogen, kan mindske eventuelle symptomer ved muskelknuder i livmoderen.  

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)