Podning eller celleskrab fra sår og slimhinder

Revisionsdato: 09.01.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Podning eller celleskrab bruges i situationer, hvor undersøgelse af celler, undersøgelse for virus eller dyrkning af bakterier og svampe kan hjælpe lægen til at stille den rigtige diagnose. 

 

Det kan eksempelvis være ved mistanke om:  

Hvad er podning fra sår og slimhinder?

Ved podning tager man en lille prøve af det materiale, man ønsker at undersøge. Det kan være udflåd fra penis eller skeden, væske fra et sår eller celler fra fx livmodermunden. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Ved celleskrab kan man i et mikroskop se celleforandringer, der kan være tegn på kræft eller forstadier til kræft. Syfilis kan man også opdage ved at se prøven i et særligt mikroskop. 

 

Prøver for herpes, der skyldes herpes simplex, kønsvorter, der skyldes humant papilloma virus (HPV), og klamydia undersøges ved særlige metoder, hvor man leder efter mikroorganismers arvemateriale (PCR-metoder) på et laboratorium. 

 

Ved bakteriedyrkning (fx ved sårinfektion eller gonoré) sendes prøven til et laboratorium. Prøven spredes ud (udsås) på nogle såkaldte agarplader (flade plastikskåle med en slags gelé i), som derefter sættes i et varmeskab ved 35ºC varme. Hvis der er bakterier i, vil der efter 18 timer være vækst af bakterier på agarpladerne. Man kan derefter undersøge hvilke antibiotika, der skal til for at bekæmpe bakterierne.  

 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hvor foregår undersøgelsen? 

Undersøgelsen vil typisk foregå hos den praktiserende læge eller gynækolog, men det kan også være på en sygehusafdeling. 

Der er desuden rutineundersøgelser (screening) for livmoderhalskræft, hvor kvinden bliver bedt om at henvende sig til egen læge for at få foretaget undersøgelsen. 

 

Hvordan udføres undersøgelsen? 

Celleskrab eller podning fra kvindens underliv sker i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse. Lægen tager med en vatpind materiale fra udflåd, kønsvorter eller fra slimhinderne og overfører det til et reagensglas eller en glasplade. Klamydia kan hos mænd også undersøges i en urinprøve, da mandens urinrør er så langt, at der ved første vandladning om morgenen også kommer celler fra slimhinden ud. 

 

Hos mænd podes der typisk et stykke oppe i urinrøret, fra endetarmen og eventuelt fra svælget. Prøverne sendes til mikrobiologisk afdeling eller patologiafdelingen til videre undersøgelse. 

 

Gør det ondt? 

Det kan svie, men gør ikke ondt. 

 

Er der noget, jeg skal passe på med bagefter? 

Der er ingen specielle forholdsregler i forbindelse med undersøgelsen. Hvis svaret er positivt, og du har en kønssygdom, er det vigtigt, at de partnere, du har haft sex med, også bliver undersøgt. 

Hvordan forbereder jeg mig?

Der er ingen specielle forberedelser.  

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Svar på undersøgelsen 

Som regel vil du få svar ret hurtigt af din praktiserende læge. 

I de fleste tilfælde vil du også kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Vil du vide mere?

Se også tema om kønssygdomme.  

Forfattere/Referenter

Henrik Friis (Forfatter)