Betændelse i sår

Revideret: 24.05.2023

Hvad er Betændelse i sår?

Betændelse (infektion) i et sår skyldes en eller flere bakterietyper, typisk stafylokokker eller hæmolytiske streptokokker. 

Symptomer

Betændelse i et sår giver rødme, varme, hævelse og smerter i såret, og der kan løbe betændelse ud af det.

Betændelsen kan udvikle sig til rosen, eller betændelsen kan trække sig sammen til en byld. En byld er en rød, hård hævelse (knude), som gør ondt. Den kan blive gul på toppen af betændelsen (pus), ofte går der hul på bylden, og betændelsen løber ud.

Ældre med dårligt blodomløb kan meget ofte få skinnebenssår (ulcus cruris) med betændelse i. Disse skinnebenssår gør som regel ikke særlig ondt, og der er som regel hverken rødme eller hævelse af huden. 

Hvordan forløber sygdommen?

De fleste, der får betændelse i et sår, bliver raske i løbet af en uge uden at få ar. I nogle tilfælde kan betændelsen dog udvikle sig til rosen eller til en byld.

Ældre og patienter med diabetes har dårligt blodomløb og har derfor svært ved at bekæmpe betændelsen. De har lettere ved at få knoglebetændelse (ostitis) end andre, når såret sidder på foden eller benet.
Ældre med dårligt blodomløb får let sår på skinnebenet, der har svært ved at hele op.

Hvis betændelsen kommer i et operationssår, kan såret springe op og betændelse løbe ud, eller betændelsen kan gå dybere ned. Lægen må så åbne såret igen, så betændelsen kan løbe ud. I sjældne tilfælde kan man få blodforgiftning, som kan være livstruende. 

Brandsår udgør en særlig risiko for en sårbetændelse. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få betændelse i et sår, men det er mest almindeligt hos ældre eller patienter med diabetes

Hvordan smitter betændelse i sår?

Smitten sker ved, at der kommer bakterier ned i et sår eller en rift. De bakterier, som giver sårinfektion, er meget almindelige, de findes normalt på huden. Du kan derfor let få bakterier på fingrene. Pil derfor aldrig i sår, da det 

  • kan give dig selv betændelse
  • forsinker helingen af såret
  • kan sprede betændelse til andre.

Hvad er årsagen til betændelse i sår?

Sårinfektion skyldes betændelse med en eller flere bakteriearter. De mest almindelige er den hæmolytiske streptokok Streptococcus pyogenes eller Staphylococcus aureus

Undersøgelser ved betændelse i sår

Lægen kan tage noget af betændelsen på en vatpind og sende den til et laboratorium, som i løbet af et par dage kan sige, hvilke bakterier der er i sårbetændelsen. Hvis du har et skinnebenssår uden rødme og hævelse, skal du ikke podes fra såret, og du skal ikke have antibiotika. 

Specielle forhold hos børn

Børn får tit rifter og sår. Hvis du forsigtigt vasker rifterne og sårene med vand og sæbe, kan du som regel undgå, at barnet får betændelsen i såret.  

Behandling af betændelse i sår

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan nedsætte risikoen for at få betændelse i et sår ved at vaske det med vand og sæbe. Ældre med dårligt blodomløb og skinnebenssår kan få såret til at hele op, hvis såret bliver vasket tit, og en sygeplejerske lægger en forbinding, som presser lidt på såret. 

Patienter med diabetes er meget udsat for at få betændelse i sår, som kan sprede sig til fodens knogler. Hvis du har diabetes, skal du derfor gå til lægen, hvis der går betændelse i et sår på foden. Er der kommet en byld i såret, kan lægen skærer hul på bylden, så betændelsen kan løbe ud.

Medicinsk behandling 

Lægen kan give dig en salve, der indeholder antibiotikum. Hvis betændelsen er mere kraftig, kan det være nødvendigt, at du får et smalspektret penicillin eller eventuelt et penicillinasestabilt penicillin som tabletter. Er du allergisk over for penicillin, kan du få et makrolid. 

 

Til opløsning af sårskorper i forbindelse med brandsår findes en speciel gel (NexoBrid), som indeholder en række enzymer. Anvendes kun på sygehus. 

Lægemidler

Lokalbehandling af hudinfektioner

Fusidin virker bakteriehæmmende, især på stafylokokker. 

Smalspektrede penicilliner

Benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin er smalspektrede penicilliner. Benzylpenicillin findes til indsprøjtning, phenoxymethylpenicillin findes som tabletter, orale dråber o.l.
Smalspektrede penicilliner virker på få bakterietyper. De er især virksomme mod streptokokker, pneumokokker, meningokokker, borrelia-bakterier og syfilis-bakterier.

Smalspektret penicillin smager ikke godt, hvilket kan give problemer, når små børn skal behandles med penicillin i flydende form. Den grimme smag kan skjules ved at blande dråber med fx yoghurt, kakaomælk eller cola. 

Penicillinasestabile penicilliner

Dicloxacillin og flucloxacillin kaldes de penicillinasestabile penicilliner. De er modstandsdygtige over for bakteriernes penicillinase, som ødelægger penicillinets virkning. De kan derfor anvendes ved infektioner med fx stafylokokker, der ofte er resistente over for de andre penicilliner.

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)