Børnesår

Revideret: 08.06.2023

Hvad er Børnesår?

Børnesår (impetigo) er en betændelse i huden, som skyldes bakterierne stafylokokker og/eller hæmolytiske streptokokker. Børnesår er meget smittefarligt.  

Symptomer

Børnesår begynder som regel med, at der går betændelse i en lille rift, men barnet kan også få børnesår uden at have sår og rifter i forvejen. I begyndelsen er sårene fugtige af betændelse. Efter en lille uge bliver sårene dækket af gullige skorper, som falder af efter 10-14 dage.

Hvordan forløber sygdommen?

Børnesår heler som regel op i løbet af 10-14 dage uden at efterlade ar.

Hvem får sygdommen?

Alle kan få børnesår, også voksne, men - som navnet siger - rammer det mest børn.  

Hvordan smitter børnesår?

Børnesår smitter, indtil skorperne er faldet af. Sårene kan sidde overalt på kroppen, men de sidder normalt omkring munden eller ved næsen. Der er mange bakterier i såret, og derfor smitter børnesår let.

Når barnet har børnesår, kan det let komme til at smitte sig selv og andre ved at pille i såret. Bagefter sidder bakterierne på barnets fingre og negle, så det smitter andre, når det rører ved dem, fx ved et håndtryk. Og barnet smitter sig selv, når det fx kradser sig et andet sted.

Smitten kan også overføres via ting, fx hvis et barn sutter på et stykke legetøj eller en bordkant, der er bakterier på. 

Hvad er årsagen til børnesår?

Børnesår skyldes betændelse med bakterierne stafylokokker og hæmolytiske streptokokker. Betændelsen kan komme af begge bakterier på èn gang eller én af dem. 

Undersøgelser ved børnesår

Lægen kan som regel se, at det er et børnesår uden yderligere undersøgelser. Lægen tager eventuelt lidt materiale fra børnesåret med en vatpind og sender prøven til et laboratorium for at få svar på, hvilke bakterier, der har givet betændelsen. Laboratoriet svarer så lægen i løbet af et par dage. 

Specielle forhold hos børn

Børnesår smitter meget. Sundhedsstyrelsen har derfor bestemt, at børn med børnesår ikke må komme i vuggestue, dagpleje eller børnehave, før skorperne er faldet af. Større børn må ikke komme i skole eller skolefritidsordning, hvis de har store eller mange børnesår. 

 

Læs Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Behandling af børnesår

Hvad kan forældrene gøre? 

Vask børnesåret med vand og sæbe. Hvis dit barn har børnesår, er det en god idé, at du klipper barnets negle, så det har sværere ved at kradse i såret og andre steder bagefter, så smitten føres videre. Et barn med børnesår bør bruge engangsvaskeklude og have sit eget håndklæde, som skal vaskes tit. Læs også artiklen om "Håndvask eller sprit?"

Medicinsk behandling 

Lægen kan behandle mindre udbrud med salve, som indeholder et desinfektionsmiddel eller et antibiotikum. Ved større udbrud skal barnet have antibiotika som tabletter, enten et smalspektret penicillin eller et penicillinase-stabilt penicillin. Hvis barnet er allergisk over for penicillin, kan det blive behandlet med et makrolid. 

Lægemidler

Lokalbehandling af hudinfektioner

Fusidin virker bakteriehæmmende, især på stafylokokker. 

Smalspektrede penicilliner

Benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin er smalspektrede penicilliner. Benzylpenicillin findes til indsprøjtning, phenoxymethylpenicillin findes som tabletter, orale dråber o.l.
Smalspektrede penicilliner virker på få bakterietyper. De er især virksomme mod streptokokker, pneumokokker, meningokokker, borrelia-bakterier og syfilis-bakterier.

Smalspektret penicillin smager ikke godt, hvilket kan give problemer, når små børn skal behandles med penicillin i flydende form. Den grimme smag kan skjules ved at blande dråber med fx yoghurt, kakaomælk eller cola. 

Penicillinasestabile penicilliner

Dicloxacillin og flucloxacillin kaldes de penicillinasestabile penicilliner. De er modstandsdygtige over for bakteriernes penicillinase, som ødelægger penicillinets virkning. De kan derfor anvendes ved infektioner med fx stafylokokker, der ofte er resistente over for de andre penicilliner.

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)