Herpes på kønsorganerne

Revideret: 16.06.2020

Hvad er Herpes på kønsorganerne?

Herpes på kønsorganerne (genital herpes) er en betændelse, som giver små blærer på kønsorganerne.

Symptomer

Herpes på kønsorganerne giver små blærer, som bliver dækket af skorper efter nogle dage. Du har svien, prikken, stikken og eventuelt kløe, når du har et udbrud.

Det første udbrud er stærkest og varer 2-3 uger. De efterfølgende udbrud er mildere og varer som regel cirka 1 uge.
Du kan godt smitte andre, selv om du ikke har et udbrud. Herpes "på kønsorganerne" kan smitte til endetarmen, hvis du har haft analsex.

Hvordan forløber sygdommen?

Det første udbrud er stærkest og varer 2-3 uger. De efterfølgende udbrud er mildere, og de varer som regel cirka 1 uge. Sygdommen kan give flere udbrud, uden at man er blevet smittet igen. Herpes på kønsorganerne efterlader ingen ar. Herpesvirus bliver i nervecellerne resten af livet, og behandling kan ikke fjerne virus herfra. 

Hvem får sygdommen?

Det er som regel unge eller voksne, der får herpes på kønsorganerne.

Hvordan smitter herpes på kønsorganerne?

Man bliver smittet ved at have sex med en person, som er smittet.
Man kan godt smitte, selv om man ikke har udbrud, men man smitter mest, når man har udbrud. Kondom kan kun beskytte delvist mod herpes på kønsorganerne, fordi kondomet ikke dækker helt.
Hvis du har et udbrud af herpes på kønsorganerne, bør du ikke dyrke sex med andre. 

  

Læs også vores Tema om kønssygdomme

Hvad er årsagen til herpes på kønsorganerne?

Herpes på kønsorganerne smitter ved, at man har sex med en person, som er smittet med herpes simplex type II-virus.
Virus "gemmer sig" og "sover" i dine nerverødder, men det kan "blive vækket" og give udbrud. Det virus, herpes simplex virus type I, der giver forkølelsessår, kan også give herpes på kønsorganerne, hvis du har oralsex med en, som har et forkølelsessår. 

Undersøgelser ved herpes på kønsorganerne

Lægen kan som regel stille diagnosen ved at se på et udbrud. Hvis der er tvivl, kan lægen tage noget materiale fra et udbrud og sende det til et laboratorium. Efter et par dage kan laboratoriet sige, om du har herpes. 

Specielle forhold hos børn

Nyfødte kan få udbredte og alvorlige udbrud af herpes, hvis moderen har sit første herpesudbrud under fødslen. Grunden hertil er, at moderen endnu ikke har nået at danne antistoffer mod herpesvirus og derfor ikke kan overføre antistoffer til barnet gennem navlesnoren. Barnet er derfor helt ubeskyttet over for infektionen.  

Behandling af herpes på kønsorganerne

Hvad kan jeg selv gøre? 

Du kan undgå at smitte andre ved ikke at dyrke sex, når du har et udbrud af herpes på kønsorganerne. Du eller din partner skal bruge kondom, hvis du har sex med en person, som du ikke ved om er smittet med en kønssygdom. Kondomet vil begrænse risikoen for, at du får herpes. 

 

Medicinsk behandling 

Hvis du har et udbrud, kan du tage tabletter mod herpesvirus. Har du svære udbrud, som kommer igen, kan du tage tabletterne som forebyggende behandling. 

Lægemidler

Famciclovir

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)