Udflåd fra skeden

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Udflåd fra skeden?

Udflåd fra skeden (fluor vaginalis) er normalt hos alle kvinder. Hvis mængden af udflåd stiger, eller det skifter farve eller lugt, kan det give ubehag og vække bekymring.

Symptomer

Øget udflåd samt lokal irritation omkring skedeåbningen. Der kan desuden komme svie ved vandladning, hyppig vandladning og smerter ved samleje. 

Hvordan forløber sygdommen?

Øget udflåd fra skeden er en generende tilstand, som normalt ikke giver komplikationer. Det kan gå over af sig selv, og hvis man får behandling, forsvinder det som regel få dage efter, at en behandling er sat i gang. Nogle kvinder får dog symptomerne igen efter kort tid, og så kan det være nødvendigt at gentage behandlingen.

Hvem får sygdommen?

Alle kvinder har i perioder en øget mængde udflåd, men det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget udflåd hun accepterer, inden hun søger læge. Op til menstruationen kan der være lidt mere udflåd end ellers, og midt i perioden kan det være mere klart og slimet. Det er normale ændringer, men hvis udflåddet bliver blodigt, bør man gå til læge. 

Hvad er årsagen til udflåd fra skeden?

Årsagen til udflåd er ofte betændelse med svamp eller bakterier i skeden (vaginitis/vaginose) eller i livmoderhalsen (cervicitis). Anvendelse af spiral eller p-piller samt seksuel aktivitet øger ligeledes mængden af udflåd. Visse kræftformer i underlivet viser sig ved blodigt udflåd. 

 

Nedenfor er beskrevet de hyppigste tilstande, som er forbundet med øget udflåd, samt deres behandling: 

 

Bakteriel vaginose (BV) 

Bakteriel vaginose (BV) er den hyppigste årsag til udflåd. Den skyldes en ubalance i det mikrobielle miljø i skeden, hvor mælkesyrebakterier er erstattet af mange forskellige andre bakterier. Udflåddet har ofte en karakteristisk fiskeagtig lugt, og lugten forstærkes efter samleje når sæden, der er basisk, blandes med mikroorganismer fra skeden.  

 

Medicinsk behandling med metronidazol, som tabletter eller stikpiller i skeden har god effekt på symptomerne. BV er ikke en seksuel overført sygdom, og partneren skal derfor ikke behandles. 

 

Svampeinfektion i skeden 

Svamp er den næsthyppigste årsag til udflåd. Det viser sig som et hvidt, tykt udflåd med en konsistens som hytteost. Ofte er der også irriterede slimhinder i skeden og svie, kløe og rødme omkring skedeåbningen. Der kan også være svie ved vandladningen.  

 

Svamp kan behandles med svampemidler, der kan købes i håndkøb (creme, stikpiller). I nogle tilfælde er receptpligtig medicin (tabletter mod svamp eller midler til skeden) nødvendige. Svamp i skeden smitter i almindelighed ikke, og partneren skal normalt ikke behandles. Ved tilbagevendende svampeinfektioner kan det være nødvendigt at give en forebyggende behandling mod svamp, og partnerbehandling kan her komme på tale.  

 

Trichomonas 

Trichomonas er i Danmark en sjælden årsag til udflåd, men på verdensplan er det en af de hyppigste. Det er en lille encellet organisme (flagellat), som kan give meget kraftigt udflåd, hvis den inficerer skeden. Udflåddet er typisk gulgrønt, tyndtflydende og skummende. Slimhinden i skeden og ved skedeindgangen er irriteret, hævet, og det svier.  

 

Sygdommen behandles med metronidazol, enten som tabletter eller stikpiller. Partneren skal behandles, da sygdommen smitter ved samleje.  

 

Klamydia 

Klamydia er den hyppigste kønssygdom hos unge, og den ses typisk i 18-25-års alderen. Klamydia giver en infektion i livmoderhalsen og/eller urinrøret. Infektionen kan give øget udflåd fra skeden eller svie ved vandladningen, men mange har ingen symptomer. Undersøger man alle seksuelt aktive kvinder under 24 år har 5-10 ud af 100 kvinder en klamydiainfektion, og de fleste har ingen symptomer. Klamydia påvises ved podning eller i en urinprøve, og der går nogle dage, før svaret kommer. Er svaret positivt, behandles med antibiotika. Partneren bør også undersøges for klamydia og behandles, hvis svaret er positivt. 

Undersøgelser ved udflåd fra skeden

Ved en gynækologisk undersøgelse tager lægen lidt sekret fra skeden og livmoderhalsen med en vatpind. Sekretet bliver undersøgt i mikroskop for bakterier, svamp og flagellater (trichomonas vaginalis). Du kan få resultatet af den mikroskopiske undersøgelse med det samme. Lægen kan også undersøge dig for klamydia og gonoré men her går der nogle dage, inden du kan få svaret. 

Man kan også bruge en urinprøve til at undersøge for klamydia. 

Specielle forhold hos børn

Hvis småpiger kommer til at putte fremmedlegemer op i skeden, kan det give voldsomt udflåd, som først forsvinder igen, når fremmedlegemet er fjernet.

Behandling af udflåd fra skeden

Hvad kan jeg selv gøre? 

I mange tilfælde vil det være tilstrækkeligt at genoprette den normale flora med mælkesyrebakterier i skeden, hvorefter symptomerne forsvinder. Der findes flere produkter med frysetørrede mælkesyrebakterier beregnet til brug i skeden. Hvis dette ikke hjælper, kan du blive behandlet med medicin. 

  

Skeden er normalt selvrensende, og man bør ikke vaske eller skylde skeden, da det mikrobielle miljø derved kan ændres. Det mikrobielle miljø i skeden er domineret af mælkesyrebakterier, som sørger for at opretholde en sur balance. Det sure miljø (lavt pH) sørger for at hæmme væksten af sygdomsfremmende bakterier og svampe.
 

Medicinsk behandling
Medicinsk behandling af udflåd skal rettes mod den mikroorganisme, som er årsag til symptomerne, og kan ske som enten Systemisk eller lokal behandling

Lægemidler

Lokalbehandling af bakterieinfektion i skeden

Lokalbehandling af infektion med flagellater i skeden

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)