Halsbetændelse

Revideret: 16.06.2020

Hvad er Halsbetændelse?

Halsbetændelse (tonsilitis acuta eller pharyngitis acuta) er en infektion i mandlerne og/eller svælget. Betændelsen kan enten skyldes virus (ca. 70 %) eller bakterier (ca. 30 %).  

Symptomer

Et eller flere af disse symptomer er tegn på halsbetændelse: 

  • synkebesvær og ondt i halsen
  • hævede og ildrøde mandler, eventuelt med hvide belægninger
  • hævede og ømme lymfeknuder på halsen
  • feber
  • snue, hoste og hæshed (ses ved virus)

Hvordan forløber sygdommen?

Man bliver som regel rask igen inden for en uge. Som regel giver halsbetændelse ingen komplikationer, men i sjældne tilfælde kan det føre til:

Hvem får sygdommen?

Halsbetændelse er en meget almindelig sygdom. Alle kan få halsbetændelse, men det er mest almindeligt hos børn og unge, især i efterårs- og vintermånederne. 

Hvordan smitter halsbetændelse?

Halsbetændelse smitter ved, at en syg hoster eller nyser i nærheden af dig. En anden måde er, at du rører ved fx et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over, og du bagefter gnider dig i øjnene, sutter på fingeren eller piller næse. I forbindelse med Covid-19 epidemien har det at holde afstand og vaske/spritte hænder vist sig meget effektivt til at undgå smitte. 

Hvad er årsagen til halsbetændelse?

Halsbetændelse skyldes, at du er blevet smittet med enten bakterier - de såkaldte beta-hæmolytiske streptokokker - oftest gruppe A-streptokokker eller med et virus. 

Undersøgelser ved halsbetændelse

Hvis lægen tror, det er en bakterie, som er årsag til halsbetændelsen, kan lægen tage lidt materiale fra mandlerne med en vatpind for at undersøge, om der er streptokokker i (podning). Undersøgelsen er hurtig (ca. 5 minutter), og du får svaret med det samme.

Behandling af halsbetændelse

Hvad kan du selv gøre? 

Hvis du har halsbetændelse, kan varme drikke som te og diverse pastiller lindre dine halssmerter. 

 

Medicinsk behandling 

  • Hvis podningen fra halsen indeholder gruppe A-, C- eller G-streptokokker, vil lægen give dig et antibiotikum. Effekten er dog kun, at du bliver rask ca. en halv dag hurtigere, end hvis du ikke fik antibiotika. Den antibiotiske behandling består af smalspektret penicillin. Er du allergisk over for penicillin, skal du behandles med et makrolid. Behandlingen varer 7 dage.
  • Halsbetændelse, der skyldes virus, kan ikke behandles. Den går over af sig selv uden nogen antibiotisk behandling.
  • Smertestillende midler gør, at du får det bedre, og feberen falder.
  • Sugetabletter lindrer i halsen.

 

Læs også Fakta om antibiotika

Lægemidler

Smalspektrede penicilliner

Benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin er smalspektrede penicilliner. Benzylpenicillin findes til indsprøjtning, phenoxymethylpenicillin findes som tabletter, orale dråber o.l.
Smalspektrede penicilliner virker på få bakterietyper. De er især virksomme mod streptokokker, pneumokokker, meningokokker, borrelia-bakterier og syfilis-bakterier.

Smalspektret penicillin smager ikke godt, hvilket kan give problemer, når små børn skal behandles med penicillin i flydende form. Den grimme smag kan skjules ved at holde barnet for næsen og ved at blande dråber med fx yoghurt, kakaomælk eller cola. 

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

Sugetabletter

Sugetabletter indeholder oftest lokalbedøvende og desinficerende stoffer, som virker lindrende i halsen.

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)