Nedsunken livmoder og blære

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Nedsunken livmoder og blære?

Livmoderen og blæren holdes på plads af muskler og sener, som hæfter på indersiden af bækkenet. Nedsunken livmoder (prolapsus uteri) og nedsunken blære (cystocele) opstår, hvis disse muskler og sener bliver slappe. Det kan ske efter mange fødsler eller på grund af naturlige alderdomsforandringer. Det kan føre til, at livmoderen falder ned i skeden, og blæren falder ind i væggen mod skeden.

Symptomer

Symptomerne udvikler sig som regel langsomt og viser sig ved tiltagende tyngdefornemmelse i underlivet og problemer med at holde på vandet. Symptomerne kan være særlig udtalte, hvis du har anstrengt dig og båret på tunge ting. Desuden kan du få problemer med at tømme blæren, og af og til kan du få problemer med at tømme tarmen

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen kan være generende for dig, men den er ikke farlig. En af de almindeligste komplikationer er blærebetændelse, som opstår, fordi blæren ikke kan tømmes helt.  

Hvem får sygdommen?

Sygdommen ses oftest hos ældre kvinder og kvinder, der har gennemført mange fødsler. Nedsunken livmoder ses hos omkring halvdelen af kvinder over 40 år, men kun en mindre del har symptomer.  

Hvad er årsagen til nedsunken livmoder og blære?

Nedsynkningen af livmoderen skyldes, at musklerne og senerne, der holder livmoderen på plads er blevet slappe, og derfor synker livmoderen ned i skeden.
Symptomerne fra blæren og tarmen skyldes, at disse organer er bundet til livmoderen og derfor trækkes med, når livmoderen synker ned.

Undersøgelser ved nedsunken livmoder og blære

Lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse og undersøge urinen for infektion. Hvis du har kraftige symptomer, vil du blive henvist til nærmere undersøgelse på hospital eller hos speciallæge. Her vil du få foretaget en kikkertundersøgelse af blæren ( cystoskopi) samt nogle særlige undersøgelser af vandladningen (urodynamiske undersøgelser) for at vurdere, om det vil hjælpe at operere dig. 

Behandling af nedsunken livmoder og blære

Hvad kan jeg selv gøre? 

I mange tilfælde kan symptomerne blive bedre eller helt forsvinde, hvis du styrker bækkenbundsmuskulaturen. Der skal trænes flere gange daglig for eksempel ved at knibe strålen sammen, når man tisser. Det kan være en god ide at træne muskulaturen i bækkenbunden på denne måde, før du får symptomer.
Du kan også træne bækkenbunden med vaginalvægte, som er en slags lodder, man sætter op i skeden ligesom en tampon. Du starter med den letteste og tykkeste. Efter opsætning kniber du sammen og trækker ned i snoren, til vægten står på bækkenbunden. Du forsøger herefter at holde vægten i skeden, mens du rejser dig op, går, løber eller hopper. Efterhånden som bækkenbunden bliver stærkere, kan du skifte til mindre og tungere vægte.

Du skal spise mad med mange fibre for at undgå forstoppelse. Er du overvægtig, bør du tabe dig.

Nogle kvinder har glæde af en prolapsring (pessarring), som sættes op i bunden af skeden og holder livmoderen på plads. Ringen kan evt. blot bruges i ventetiden på operation.  

 

Operation
Operation for nedsunken livmoder eller blære foregår som regel nedefra gennem skeden. Ved operationen foretager lægen en opstramning af skedens forvæg og bagvæg samt de bindevævsbånd, der holder livmoderen på plads. Hvis livmoderen er meget nedsunken, kan det blive nødvendigt at fjerne den helt. Dette indgreb kan også gøres gennem skeden.

Medicinsk behandling 

Behandling med hormoner som østrogen og gestagen kan hos nogle kvinder være en hjælp til at styrke slimhinden i skeden. Samtidig har hormonbehandling en god virkning på muskulaturen i bækkenbunden. 

 

Hvis du har flere spørgsmål, kan du kontakte Kontinensforeningen

Lægemidler

Østrogener

Østrogen er det hormon, som fører til udviklingen af de kvindelige kønskarakterer, dvs. den kvindelige legemsbygning, udvikling af bryster m.v. Hormonet påvirker også slimhinden i skeden og blæren. Det bruges i kombination med gestagen til behandling af Blødningsforstyrrelser og til symptomer på grund af Overgangsalderen.

Østrogen findes som Tabletter med østrogen, Depotplastre og gel med østrogen samt Injektionspræparater med østrogen med depot-virkning eller som stikpiller eller vaginalindlæg til Lokalbehandling i skeden. Valget af behandlingsform afhænger af, om man ønsker en påvirkning af hele kroppen eller kun ønsker en lokal effekt.

Ved at tage østrogen som plaster eller gel kan man opnå effekt i hele kroppen, men nøjes med en mindre dosis. Det skyldes, at østrogenet optages gennem huden og ikke bliver nedbrudt gennem passage af leveren, sådan som det er tilfældet, når østrogen gives som tabletter eller som indsprøjtning.

Lokalbehandling med østrogener i skeden anvendes, hvis man ønsker kun at behandle slimhindesymptomer i skeden. Derved undgår man østrogenpåvirkning af hele kroppen.

Behandling med østrogen kombineres ofte med en behandling med gestagen, idet østrogen alene øger risikoen for Kræft i livmoderen. Behandling med østrogen alene anvendes fortrinsvis af kvinder, der har fået fjernet livmoderen.

Rygning øger nedbrydningen af østrogen i leveren, og hos kvinder, der ryger over 10-15 cigaretter dagligt, kan effekten af østrogenbehandling nedsættes. 

Virksomme stoffer Præparater
Tabletter med østrogen
Depotplastre og gel med østrogen
Virksomme stoffer Præparater
Injektionspræparater med østrogen
Lokalbehandling i skeden

Progesteron og gestagener

Progesteron og gestagener anvendes sammen med østrogener for at nedsætte risikoen for livmoderkræft. Gestagen er det hormon, som er med til at regulere blødningerne, og det bruges mest til behandling af blødningsforstyrrelser. 

Østrogen og gestagen i kombination

Disse lægemidler indeholder både østrogen og gestagen i samme tablet eller depotplaster og bruges bl.a. til behandling af symptomer på grund af Overgangsalderen og ved Nedsunken livmoder og blære.

Monofasepræparater indeholder en fast kombination af østrogen og gestagen, og alle tabletterne eller depotplastrene er ens.

Flerfasepræparater er pakket således, at kvinden i den første periode på mellem 11 og 70 dage tager en tablet eller anvender et depotplaster med østrogen - og i de sidste 10-14 dage tager en tablet eller anvender et depotplaster, der indeholder en kombination af østrogen og gestagen. I de fleste tilfælde holdes en uges pause efter gestagentabletterne, hvor der kommer en menstruation eller menstruationslignende blødning. Ved plasterbehandling bør pause undgås. Ved nogle af flerfasepræparaterne holdes der ikke pause, men i stedet tager kvinden tabletter med lavt eller slet intet østrogenindhold. 

Monofasepræparater, tabletter
Monofasepræparater, depotplastre
Virksomme stoffer Præparater
Flerfasepræparater, tabletter
Flerfasepræparater, depotplastre
Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)