Urinprøve for blærebetændelse

Revisionsdato: 09.01.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Hvis du har feber, det svier, når du tisser, eller du har andet ubehag i de nedre urinveje, kan en urinprøve bruges til at undersøge, om du har bakterier i urinen. 

Ved blærebetændelse eller nyrebækkenbetændelse er det vigtigt for lægen at få konstateret, hvilken bakterietype, der er årsag til betændelsen. Derved kan du få den rigtige antibiotika, som kan slå infektionen ned. 

Hvad er en urinprøve?

Ved at undersøge de stoffer, som udskilles i urinen, kan man få viden om fx nyrefunktionen, diabetes, betændelsesreaktioner, kønssygdomme, graviditet eller misbrug af lægemidler, fx ved doping

Hvad kan undersøgelsen vise?

Lægen kan se med det blotte øje, om urinen er uklar. Ved en hurtig test med en "stix" kan lægen undersøge, om urinen indeholder hvide blodlegemer eller bakterier. En "stix" er en strimmel papir med en række felter, som skifter farve ved positivt resultat.  

 

Skal du selv "stixe" din urin, så se urinprøve

 

Ved urindyrkning sendes din urinprøve til et laboratorium. Urinen spredes ud (udsås) på nogle såkaldte agarplader (flade plastikskåle med en slags gelé i), som derefter sættes i et varmeskab ved 35 graders varme. Hvis der er bakterier i din urin, vil der efter 18 timer være vækst af bakterier på agarpladerne. Man kan så undersøge hvilke antibiotika, der skal til for at bekæmpe de fundne bakterier.  

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du opsamler en prøve af din urin i et sterilt bæger, som ligger i et "urin-prøvesæt". Det består af det sterile bæger, et rør med skruelåg og nogle stykker vat. Du får urin-prøvesættet hos lægen, eller du kan købe det på apoteket. 

 

Vask først dine hænder grundigt. Med de rene stykker vat renser du området omkring urinrøret. Derefter begynder du at lade vandet. Efter du har tisset lidt, fører du det sterile bæger ind i strålen og opsamler lidt urin - det kaldes "midt-stråle-urin". Det er meget vigtigt, at opsamlingen sker som beskrevet, da der er mange bakterier i og omkring urinrøret, og disse kan forurene prøven, så den ikke kan bruges. 

 

Når du er færdig med at lade vandet, hælder du urinen fra bægeret op i det rør, der følger med prøvesættet. Du afleverer derefter røret til lægen. 

Hvis du har opsamlet urinen hjemme, skal den stå i køleskab, indtil du går op til lægen. Sæt evt. en mærkat på med dit navn og cpr.-nummer. 

 

Urinprøvesæt 

Hvordan forbereder jeg mig?

Det kræver ingen forberedelse andet end at rense området omkring urinrøret inden opsamling af urinprøven.  

Særlige hensyn

Børn og ældre kan have svært ved selv at opsamle urin uden at forurene den med bakterier og skal muligvis have hjælp. Der findes specielle urinposer til helt små børn. 

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Svar på undersøgelsen 

Lægen vil ofte dagen efter kunne give dig svar på, om du har blærebetændelse, og hvilket antibiotikum, du skal have, for at du bliver rask. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?

Vil du vide mere?

Se også Tema om kønssygdomme

Forfattere/Referenter

Henrik Friis (Forfatter)