Modermærkekræft
Hvad er Modermærkekræft?
Modermærkekræft (malignt melanom) er en særlig form for hudkræft, som udgår fra hudens pigmentceller (celler med farvestof). Sygdommen kan også opstå i pigmentcellerne i slimhinder, i øjne og i de indre organer. Læs også artiklen Generelt om kræft.
Symptomer
Kræftsvulsten kan opstå i et modermærke eller i hud uden for et modermærke. Symptomerne er oftest et modermærke, der begynder at vokse, ændre form eller farve, begynder at klø, bløde eller danne sår. Farven kan være brun-sort, blålig eller rød-orange. Hvis der opstår et nyt modermærke, som er uregelmæssigt i randen og/eller har uregelmæssig farve, kan det også være modermærkekræft. Hvis sygdommen spreder sig til lymfeknuderne, kan lymfeknuderne hæve op. Senere i forløbet kan der eventuelt komme symptomer fra andre organer, som sygdommen har spredt sig til.
Hvordan forløber sygdommen?
Sygdomsforløbet afhænger af, hvor meget den har nået at sprede sig inden behandlingen. Hvis svulsten udvikler sig, kan den sprede sig til andre organer via lymfebanen eller blodbanen.
Hvem får sygdommen?
Alle kan få modermærkekræft, men sygdommen rammer især personer i 30-50-års-alderen, hvor der i Danmark er ca. 2.500 nye tilfælde om året. Modermærkekræft rammer sjældent børn.
Hvis du er meget lys i huden eller tåler solen dårligt, har du større risiko for at få sygdommen. Du kan være arvelig disponeret til at udvikle modermærkekræft. Hos kvinder er modermærkekræft hyppigst på arme og ben, mens mænd oftere får sygdommen på kroppen eller i ansigtet.
Hvad er årsagen til modermærkekræft?
Solskoldninger i barnealderen kan være årsag til senere udvikling af modermærkekræft. Hud der udsættes for solens ultraviolette stråler eller overdreven brug af solarium øger risikoen for udvikling af modermærkekræft.
Undersøgelser ved modermærkekræft
Har du et modermærke, der har ændret sig, skal du hurtigt gå til din læge. Hvis lægen har mistanke om, at det kan være modermærkekræft, vil du blive henvist til en hudlæge eller plastikkirurg. Her vil man tage en prøve (hudbiopsi) fra området, eller du vil få fjernet svulsten. Det fjernede væv vil blive undersøgt i et mikroskop for at se, hvor stor svulsten er og hvor dybt i huden, svulsten er nået ned. Hvis der er tale om modermærkekræft, som er mere end 1 mm tyk, vil du desuden blive undersøgt for, om der eventuelt er spredning til lymfeknuder eller andre organer.
Specielle forhold hos børn
Man kan forebygge modermærkekræft ved at beskytte børn mod solens ultraviolette stråler.Behandling af modermærkekræft
Operation
Behandlingen er først og fremmest, at du får fjernet modermærkekræften og 1-2 cm af den omliggende og underliggende hud. Bagefter vil du, hvis der er behov for det, få en hudtransplantation. Hvis sygdommen har spredt sig til lymfeknuderne, fjernes disse, hvis det er muligt. Spredning til fx lunger eller hjerne kan i nogle tilfælde fjernes ved operation eller alternativt kan der gives immunterapi, som er rettet mod modermærkekræften.
Immunterapi
I nogle tilfælde kan immunterapi være en mulighed. Her anvendes midler, der regulerer cellevækst i immunsystemet - de såkaldte biologiske cytoregulatorer.
Hvad kan du selv gøre?
Følg altid Kræftens Bekæmpelses gode råd ved ophold i solen.
Lægemidler
Immunterapi

Ved immunterapi aktiveres kroppens eget immunforsvar, så det bliver i stand til bedre at angribe kræftcellerne. Samtidig kan visse former for immunterapi svække kræftcellernes evne til at forsvare sig mod kroppens immunforsvar.
Ved immunterapi aktiveres kroppens eget immunforsvar, så det bliver i stand til bedre at angribe kræftcellerne. Tebentafusp bruges mod melanom i øjet, som er en slags hudkræft i øjet.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|