Hjemmemåling af blodsukker

Revisionsdato: 12.06.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Hvis du har fået konstateret diabetes (sukkersyge), kan du måle dit blodsukker ved hjælp af et blodsukkerapparat for at undersøge, om du er korrekt behandlet. Det er vigtigt, at dit blodsukker er stabilt, store udsving i blodsukkeret påvirker dit velbefindende og kan forværre følgesygdomme. Er dit blodsukker for lavt, må du spise lidt sukker for at få blodsukkeret hurtigt op. Dernæst rugbrød eller lignende for at holde blodsukkeret stabilt. Er dit blodsukker for højt, skal du eventuelt have mere medicin.  

 

Måling af blodsukkeret er relevent ved: 

Hvad er måling af blodsukker?

Når du spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet. Hormonet insulin, som dannes i bugspytkirtlen, sørger for, at sukkerstofferne transporteres fra blodet og ind i cellerne i kroppens væv. 

 

Hvis du har diabetes, producerer du for lidt insulin, eller det insulin, du producerer, fungerer ikke så godt. Sukkerstofferne kan derfor ikke komme ind i kroppens celler - eller har meget svært ved det. Sukkerstofferne bliver derfor i blodet, og kroppen får ikke de sukkerstoffer, den har brug for. Blodsukkeret stiger, og når der er rigtigt meget sukker i blodet, udskilles der også sukker i urinen. Man kan derfor undersøge, om en patient har diabetes ved at måle mængden af sukker i blodet (blodsukker eller "langtidsblodsukker" HBA1C) eller ved at undersøge urinen for sukker med en teststrimmel (stix). 

 

På længere sigt kan et forhøjet blodsukker have skadelig virkning på de små blodkar i øjne og nyrer. Det er derfor vigtigt at holde sit blodsukker så stabilt som muligt. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Blodsukker måles som millimol glukose (sukker) pr. ml blod. 

 

Blodsukkeret ændrer sig i løbet af dagen. Det vil typisk være lavt om morgenen, inden du har spist morgenmad, og stiger efter et måltid, afhængig af, hvad du spiser, og hvad du foretager dig. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Der er flere typer af blodsukkerapparater til hjemmemåling af blodsukker. Få en grundig oplæring i dit blodsukkerapparat, før du anvender det.  

 

De fleste blodsukkerapparater kræver kun en meget lille mængde blod til måling. Princippet er, at du med en fingerprikker eller en lancet (lille kniv) laver et lille prik på siden af fingeren eller på indersiden af armen, så der dannes en lille bloddråbe. En teststrimmel eller en chip sættes ind i apparatet og holdes hen til bloddråben. Teststrimlen suger en lille mængde blod op og i løbet af få sekunder kan du aflæses værdien af dit blodsukker på apparatets display.  

 

Ofte gemmes målingerne i apparatet, og flere blodsukkerapparater kan overføre data til din PC.  

 

Fingerprik og måling af blodsukker 

 

Visse apparater har indbygget fingerprikker og er helt uden brug af lancetter eller teststrimler. 

 

Ved Diabetes type 1 skal du måle dit blodsukker 2-5 gange dagligt.
Ved Diabetes type 2 skal du måle dit blodsukker et par gange om ugen. 

 

Gør det ondt? 

Du kan mærke et lille stik, når du skal tage en dråbe blod fra fingeren, men det gør ikke særlig ondt.  

Hvordan forbereder jeg mig?

Det er en fordel, hvis du har varme hænder. Dine hænder skal være rene og uden håndlotion, når du tager blodprøven i fingeren, ellers risikerer du et forkert resultat. 

  

Se også vores Tema om diabetes. 

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Svar på undersøgelse 

Når du selv måler dit blodsukker, får du svar med det samme. Værdien af dit blodsukker gemmes i blodsukkerapparatet.  

I nogle tilfælde kan data overføres til din pc. 

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)