Blodprøve ved diabetes

Revisionsdato: 12.06.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Når du spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet. Hormonet insulin, som dannes i bugspytkirtlen, sørger for, at sukkerstofferne transporteres fra blodet og ind i cellerne i kroppens væv.  

 

Hvis du har diabetes (sukkersyge), producerer du for lidt insulin, eller det insulin, du producerer, fungerer ikke optimalt. Sukkerstofferne kan derfor ikke komme ind i kroppens celler, eller har meget svært ved det, og blodsukkeret stiger. Blodsukkeret svinger i løbet af døgnet, og niveauet er højst kort efter et måltid.  

 

Man kan undersøge, om du har diabetes ved at måle mængden af sukker, der er bundet til hæmoglobin i blodet, det såkaldte langtidsblodsukker eller HbA1C.  

HbA1c er et mål for det gennemsnitlige blodsukkerniveau de foregående 8-12 uger.  

 

Det er relevant at måle HBA1C både ved mistanke om diabetes og ved kontrol af behandlingen. Man skal måle blodsukker og HbA1C ved: 

Hvad er blodprøvetagning?

En blodprøve er en mindre mængde (5-10 ml) blod, som tages fra en blodåre (vene). Som regel tages blodprøven i en af dine blodårer, som ligger lige under huden, fx i albuebøjningen.  

 

En bloddråbe fra øreflippen eller fingerspidsen bruges til måling af blodsukker ved diabetes eller til INR, som siger noget om blodets størkningsgrad.  

 

Inden blodprøven tages, får du en staseslange (elastik) strammet om overarmen. Det får blodet til at hobe sig op og fylde årerne, så blodprøven lettere kan tages. Derefter sprittes huden af for at undgå at der kommer infektion ved indstikstedet. Når spritten er fordampet, stikkes en nål ind i blodåren, og prøveglassene fyldes op. Det er almindeligt, at der tages flere glas til forskellige undersøgelser.  

 

Der tages blodprøve 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Blodsukker måles som millimol glukose (sukker) pr. ml blod. Blodsukkeret ændrer sig i løbet af dagen. Det vil typisk være lavt om morgenen, inden du har spist morgenmad, og stiger efter måltiderne afhængig af, hvad du spiser, og hvad du foretager dig.  

 

Et fasteblodsukker måles i en blodprøve, som tages, før du har spist morgenmad. Hvis dit fasteblodsukker er større end 7 mmol/ml, er det tegn på diabetes. 

 

Hvis HbA1C er over 48 mmol/l er det tegn på diabetes type 2.  

 

Man anvender også HBA1C til at kontrollere behandlingen af diabetes, men det er meget individuelt, hvilke værdier man skal stile efter.  

Hvordan foregår undersøgelsen?

Hvordan foregår undersøgelsen?
Du kan få taget en blodprøve hos din egen læge, på sygehuset eller på et laboratorium. 

 

Gør det ondt?
Du kan mærke et lille stik, når kanylen føres ind i blodåren, men det gør ikke særlig ondt.  

Hvordan forbereder jeg mig?

Hvis du skal have taget fasteblodsukker, må du ikke drikke eller spise fra midnat, aftenen inden blodprøven skal tages om morgenen. 

Du må gerne drikke et glas vand. Vigtig medicin skal du tage som sædvanlig, medmindre andet er aftalt med din læge. 

Følg i øvrigt altid den vejledning, du får, i forbindelse med undersøgelsen. 

 

Læs også Tema om diabetes. 

Særlige hensyn

Hos børn kan man, for at mindske gener ved stikket, sætte et lokalbedøvende plaster (Emla®) på 1 time før, blodprøven skal tages. Tag plastret af 15 minutter før, barnet skal stikkes. Plastrene kan købes på apoteket. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Dette skal du aftale med den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)