Relevante links

Gigtforeningen

Slidgigt

Revideret: 02.12.2021

Hvad er Slidgigt?

Slidgigt (osteoartrose eller artrose) er en ledsygdom, hvor ledbrusken bliver slidt. Samtidig ses fortykkelse af ledkapslen og af den tilstødende knogle og påvirkning af de omgivende bløddele.  

Symptomer

Ledsmerter er det mest almindelige symptom. Smerterne kommer især, når du belaster det syge led, fx når du skal rejse dig op, hvis du har slidgigt i knæ- eller hofteled. 

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen tager gradvist til. I starten har du smerter, når du bruger leddet, senere også i hvile. Bevægeligheden bliver også nedsat. De led, der især bliver angrebet, er fingrenes yder- og mellemled, tommelfingerens rodled, storetåen, knæ- og hofteled samt nakke- og lændehvirvlernes led. Hos mange sker forværringen langsomt, men det kan ende med, at smerterne bliver så slemme, at du er nødt til at blive opereret, eventuelt ved at der sættes et kunstigt led ind. 

Hvem får sygdommen?

Slidgigt er en meget almindelig sygdom, specielt hos ældre. Særligt udsatte er led, der har været udsat for skader eller belastninger tidligere, fx korsbåndsskader eller meniskskader i knæet hos boldspillere og ankelskader hos balletdansere. I disse tilfælde kan sygdommen optræde allerede hos yngre. Slidgigt er også hyppigere, hvis du er overvægtig, her er knæene særligt udsatte, og hvis leddene er syge af anden grund, fx af leddegigt

Hvad er årsagen til slidgigt?

Den egentlige årsag kender vi ikke, der er tale om et samspil af flere faktorer, som ud over slid og fejlbelastning omfatter arvelige faktorer og mere eller mindre ukendte miljøfaktorer. Det danske navn "slidgigt" antyder, at det er skadeligt fortsat at belaste et led, som er ramt af sygdommen, hvilket ikke er korrekt. Mange nyere undersøgelser viser tværtimod klart en positiv effekt af træning på muskelstyrke og velbefindende, fx ved slidgigt i knæene. 

Undersøgelser ved slidgigt

røntgenbilleder kan lægen se typiske forandringer på grund af slidgigt, men du har ikke nødvendigvis symptomer, selv om røntgenbilledet viser, at du har slidgigt. 

Behandling af slidgigt

Hvad kan jeg selv gøre? 

Træning af musklerne og bevægelighed i leddene er vigtig. Endvidere skal du undgå overvægt ved slidgigt i hofteled og knæ. Ved smerter og besvær ved daglige funktioner kan det være en stor hjælp med en aflastende bandage, stødabsorberende indlæg og forskellige hjælpemidler som toiletforhøjer, strømpepåtager og en stok eller rollator. 

 

Medicinsk behandling 

Smerter kan lindres ved brug af svage smertestillende midler, fx paracetamol, eller gigtmidler af typen NSAID. NSAID markedsføres også som creme eller gel til lokal brug over leddet.
I specielle tilfælde kan du få sprøjtet hyaluronsyre ind i det syge led. 

 

Mens virkningen af glucosamin har været omdiskuteret, er der undersøgelser, som viser en positiv effekt af bruskmidlet chondroitin på smerter i knæ ved moderat artrose. Også præparater indeholdende fiskeolie (omega-3 fedtsyrer) kan have en dæmpende effekt på inflammation og smerter. Markedet for diverse kosttilskud er dog broget, og det kan være svært at finde ordentlig dokumentation for effekten.  

 

Tabletter eller kapsler med chondroitin eller fiskeolie kan købes på apoteket eller i helsekostforretninger.

Ved hævelse af fx knæleddet kan det undertiden hjælpe at få en indsprøjtning med binyrebarkhormon. Hvis du har svære eller varige smerter, kan det hjælpe med en operation, hvor du får indsat et kunstigt led eller får gjort et led stift.  

 

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Gigtforeningen

Lægemidler

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

NSAID og misoprostol i kombination

Virksomme stoffer Præparater

Binyrebarkhormoner til indsprøjtning i led og bløddele

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre forekommer normalt i ledvæsken. Ved slidgigt i knæet kan indsprøjtning med hyaluronsyre forsøges, men virkningen er usikker.
Virksomme stoffer Præparater

Forfattere