Søvnproblemer
Hvad er Søvnproblemer?
Søvn er en vigtig funktion, og søvnens varighed og kvalitet har stor betydning for vores velvære og evne til at fungere i dagligdagen. Når søvnen er forstyrret, enten fordi du ikke kan falde i søvn, sover afbrudt eller vågner for tidligt, har du søvnproblemer.
Symptomer
Hvis du har haft søvnproblemer i længere tid, fungerer du dårligt. Du er træt, uoplagt, irritabel og har ikke lyst til noget. Du har sværere ved at koncentrere dig og klare hverdagen. Men også kortvarige søvnproblemer kan påvirke dit velvære og din funktionsevne.
Hvordan forløber sygdommen?
Lægerne opfatter først søvnproblemer som en sygdom, når den er meget udtalt og langvarig, og kræver behandling hos en specialist. Mange former for søvnproblemer er forbigående, især hvis den skyldes forandringer i ens livsomstændigheder.
Hvem får sygdommen?
Søvnforstyrrelser rammer mest ældre, men alle kan opleve perioder med søvnproblemer. Dog er det kun få procent, der lider af svær og langvarig søvnløshed.
Hvad er årsagen til søvnproblemer?
Der er række forhold i dagligdagen som kan føre til at du få søvnproblemer.
Det kan fx være:
- Støj.
- Rejser på tværs af tidszoner.
- Angst.
- Indtagelse af kaffe, te eller alkohol.
Mange lægemidler kan give søvnproblemer som bivirkning. Men langvarige søvnproblemer kender vi ikke den egentlige årsag til.
Undersøgelser ved søvnproblemer
Ved en samtale og en helbredsundersøgelse kan lægen forsøge at finde årsagen til søvnproblemerne. I sjældne tilfælde kan du blive henvist til særlige undersøgelser i et søvnlaboratorium.
Behandling af søvnproblemer
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er vigtigt, at du indarbejder gode søvnvaner, for det er i mange tilfælde den bedste forebyggelse mod søvnproblemer.
Det kan fx være:
- Dyrk regelmæssig motion.
- Drop middagsluren.
- Gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag.
- Undgå stimulanser (kaffe, te, cola) og kraftig motion, lige inden du skal sove.
- Sørg for ro, mørke og passende temperatur i soveværelset.
- og husk: Søvnbehovet bliver mindre, når man bliver ældre, og måske har du ikke længere behov for at sove 7-8 timer hver nat.
Medicinsk behandling
Sovemidler bruges især, hvis du i kortere tid har haft vanskeligt ved at falde i søvn og/eller sove igennem til næste morgen. Sovemidler bør kun bruges i korte perioder, for virkningen aftager som regel, hvis man tager dem over længere tid.
Der findes forskellige lægemidler, der benyttes som sovemidler. De har alle en beroligende og søvnfremkaldende virkning, som opnås ved en påvirkning af forskellige signalstoffer i hjernen.
Mange sovemidler har en kort virkningstid og egner sig bedst, hvis du har problemer med at falde i søvn. Sovemidler med længere virkningstid anvendes, hvis du ikke kan sove igennem til næste morgen, men vågner op ret kort tid efter, at du er faldet i søvn. Sovemidler med lang virkningstid kan fortsat have en sløvende virkning op ad næste formiddag og kan øge risikoen for fald, især hos ældre borgere. Ligeledes tilrådes det at være forsigtig i trafikken eller ved betjening af farlige maskiner.
Sovemidler (også kaldet hypnotika) må kun bruges i længere tid, når der er foretaget en grundig udredning af årsagen til søvnforstyrrelsen.
Lægemidler
Benzodiazepiner mod søvnbesvær

Benzodiazepiner, som anvendes mod søvnbesvær, virker hurtigt, dvs. efter 30-60 minutter, og virkningen er ophørt næste morgen.
Benzodiazepiner bør fortrinsvis anvendes til behandling af kortvarige søvnforstyrrelser, idet midlerne kan give tilvænning, således at virkningen aftager allerede efter 2-3 ugers brug. Desuden kan der komme abstinenssymptomer i form af angst, uro og søvnbesvær, hvis du pludselig holder op med at tage dem.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Andre sovemidler

Melatonin

Melatonin er et naturligt forekommende hormon, som udskilles fra koglekirtlen i hjernen, og som forbedrer søvnkvaliteten.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|