Menières sygdom
Hvad er Menières sygdom?
Menières sygdom er opkaldt efter en fransk læge, der som den første opdagede, at patienter, der på én gang led af voldsomme svimmelhedsanfald, hørenedsættelse af indreøre-typen og øresusen (tinnitus), havde en øresygdom.Symptomer
Du kan have Menières sygdom, hvis du har disse symptomer:
- Voldsomme svimmelhedsanfald, der varer fra ½ time til et døgn. Enhver bevægelse med hovedet forværrer svimmelheden. Samtidig har du kvalme og tit opkastninger. Du har svært ved at se, hvad der sker, fordi øjnene flakker fra side til side.
- Nedsat hørelse af den type, der optræder ved sygdomme i det indre øre. Øret har svært ved at opfatte svage lyde, men reagerer samtidig mere på kraftige lyde.
- Øresusen. Lyden kan have meget forskellig karakter: Det kan være en brummende, susende eller hylende lyd, der hos mange skifter karakter ind imellem. Øresusen kan forværres under svimmelhedsanfald. Det samme gælder hørenedsættelsen.
- Eventuelt en trykkende, ofte smertende fornemmelse i det syge øre, især under anfaldene.
- Du kan have ubalance mellem anfaldene.
Sygdommen kan starte med ganske få symptomer, fx kortvarige svimmelhedsanfald, men efter nogen tid ledsages svimmelheden også af høretab og øresusen. Når man har haft sygdommen i mange år, kan hørelsen blive kronisk svækket.
Forløbet svinger dog meget fra person til person. Ved de milde former er der kun få anfald, og hørelsen er bevaret. De alvorligste tilfælde kan medføre døvhed og svære balanceforstyrrelser. Hos størstedelen af patienter med Menières sygdom forsvinder svimmelhedsanfaldende efter nogle år.
Hvordan forløber sygdommen?
Du kan have sygdommen i mange år, ofte med gode perioder og dårlige perioder mellem hinanden, og hos nogle forsvinder sygdommen af sig selv. Hvis sygdommen har et langvarigt forløb, kan der opstå kraftigt høretab.
Hvem får sygdommen?
Menières sygdom rammer oftest mennesker i 30-50-års-alderen. Den er lige hyppig hos mænd og kvinder. Cirka 3.500 danskere lider af Menières sygdom. Sygdommen starter som regel i det ene øre, men breder sig til begge ører hos henved halvdelen af patienterne.
Hvad er årsagen til Menières sygdom?
Vi kender ikke årsagen til Menières sygdom. Symptomerne skyldes et forhøjet tryk i det indre øre pga. for megen væske i buegangene (balanceorganet) og øresneglen (høreorganet). Hos cirka hver 5. patient er der Menières sygdom i den nærmeste familie.
Undersøgelser ved Menières sygdom
Lægen vil udføre en høreprøve, og hvis du har Menières sygdom, vil der være tegn på en hørenedsættelse, som kommer fra det indre øre. Lægen vil formentlig også undersøge buegangene i de indre ører ved hjælp af en såkaldt kalorisk prøve, hvor du skiftevis får sprøjtet varmt og koldt vand ind i øregangen.
Herudover vil man ofte foretage en CT eller MR-skanning af balancenerven for at udelukke andre årsager til symptomerne.
Behandling af Menières sygdom
Da man ikke kender årsagen, findes der heller ingen behandling, der kan helbrede sygdommen. Behandlingen går ud på at lindre anfaldene så godt som muligt, og det er meget forskelligt, hvilken behandling, der virker bedst for den enkelte patient. De fleste har dog god effekt af ro og sengeleje under anfaldene.
Nogle patienter kan undgå svimmelhedsanfaldene ved at få lagt dræn i trommehinden. Hvis det ikke hjælper, kan du prøve med et apparat (Meniett®), der giver en serie af små trykimpulser i øret. Du kan få vejledning om dette hos din ørelæge.
Medicinsk behandling
Man har to lægemidler, der bruges mod Menières sygdom: betahistin og trimetazidin. I meget svære tilfælde af Menières sygdom kan de to lægemidler anvendes samtidig.
Det kan eventuelt hjælpe at anvende et middel mod transportsyge. Patienter med Menières sygdom, der samtidig har migræne, bør have migrænen effektivt behandlet.
Enkelte har gavn af vanddrivende midler, især slyngediuretika.
Hvis disse behandlinger ikke hjælper, kan lægen sprøjte et antibiotikum, gentamicin, ind i dit mellemøre. I høje doser kan gentamicin skade det indre øre, men i de små doser, du får ved Menières sygdom, virker gentamicin blot bedøvende på balanceorganet og kan forhindre, at du får nye anfald. Endelig kan du blive opereret på det indre øre, men det er sjældent nødvendigt.
Behandlingerne virker i de fleste tilfælde kun på svimmelheden, ikke på din hørenedsættelse eller øresusen.
Høreapparat
Hørenedsættelsen kan afhjælpes med et høreapparat, men ikke alle, der lider af Menières sygdom, har god gavn af dette. Dog afhjælper det i nogle tilfælde din øresusen.
Hvis du har flere spørgsmål om Menières sygdom, kan du kontakte Høreforeningen.
Lægemidler
Midler mod Menières sygdom

Betahistin virker muligvis ved at øge blodgennemstrømningen i det indre øre. Det virker ikke på andre former for svimmelhed.
Gentamicin kan i visse tilfælde gives direkte ind i mellemøret.