Myoser

Revideret: 02.12.2021

Hvad er Myoser?

En lokal muskelsmerte, hvor der ikke kan påvises en vævsskade, kaldes ofte en myose. En anden betegnelse er muskelinfiltration. Myoser sidder ofte i nakken, skuldrene, brystkassen, underarmene eller i balderne. 

Symptomer

Myoser giver muskelsmerter, som regel lokalt uden andre symptomer. Det er vigtigt at skelne disse godartede muskelsmerter fra smerter i muskler, som opstår på grund af andre sygdomme, som fx 

Hvordan forløber sygdommen?

Myoser er som regel forbigående og varer fra uger til måneder. I sjældne tilfælde kan de blive kroniske. 

Hvem får sygdommen?

Myoser er hyppige og kan ramme alle. De ses lidt oftere hos kvinder end hos mænd. Risikoen for at få myoser tiltager med alderen. 

Hvad er årsagen til myoser?

Den egentlige årsag til myoser kendes ikke. De kan udløses af forkerte arbejdsstillinger, ensformigt gentagede bevægelser og af stress. Ofte opstår de dog, uden man ved hvorfor. 

Undersøgelser ved myoser

Diagnosen stiller lægen ud fra din sygehistorie og ved at undersøge dine muskler.  

Myoser viser ingen ændringer i blodprøver, på røntgenbilleder eller ved skanninger.  

Hvis der er tvivl om, at muskelsmerterne skyldes en anden sygdom, kan der være behov for yderligere undersøgelser. 

Behandling af myoser

Hvad kan jeg selv gøre? 

Du kan selv forebygge myoser ved at undgå uhensigtsmæssige og forkerte arbejdsstillinger, stress mv. 

Myoser behandler du selv bedst ved at holde dig i gang fysisk. Almindelig motionstræning, gang, løb, svømning, cykling eller mere specifikke øvelser eller udspændinger er ofte gavnlige. 

 

Fysisk aktivitet øger smertetærsklen og medfører, at du tænker mindre på smerterne. Massage, varme eller anden bløddelsbehandling kan have lindrende effekt. Du kan få hjælp med at tilrettelægge et passende trænings- og øvelsesprogram af en fysioterapeut, som også kan give supplerende bløddelsbehandling. 

 

Medicinsk behandling 

Svage smertestillende lægemidler og NSAID (lægemidler mod gigt og smerter) kan evt. hjælpe dig. I særligt langvarige og kroniske tilfælde kan lægen vælge at supplere med indsprøjtning med binyrebarkhormon, som hæmmer betændelsesreaktioner og smerter i vævet. 

 

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Gigtforeningen.  

Lægemidler

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

Binyrebarkhormoner til indsprøjtning i led og bløddele

NSAID til lokalbehandling

NSAID som creme eller gel kan anvendes ved smerter, hævelser og rødme i vævet under huden, fx efter et slag eller en forstuvning. 

Forfattere