Svedproblemer

Revideret: 01.03.2023

Hvad er Svedproblemer?

Sveden er med til at regulere vores kropstemperatur. Hos de fleste er produktionen af sved i balance med fordampningen fra huden, og huden føles tør. Hos nogle er svedproduktionen for stor, og huden bliver derfor fugtig og sveddryppende. Det kaldes hyperhidrose. Der er ikke tale om hyperhidrose hos personer, som sveder meget i forbindelse med anstrengelse eller psykisk stress; denne form for sved er et naturligt fænomen.

Symptomer

De typiske steder, hvor en høj svedproduktion giver gener, er håndflader og fodsåler, armhuler og ansigt. Personer med hyperhidrose i håndflader har ofte svedige, klamme hænder, de har problemer med at arbejde med fx papir eller andre ting, som ikke kan tåle at blive vådt.  

Hvordan forløber sygdommen?

De fleste med hyperhidrose vænner sig til at leve med tilstanden. De klæder sig luftigt på og anvender evt. midler, der hæmmer svedproduktionen. Hos nogle få personer er symptomerne så udtalte, at man må operere svedkirtlerne væk eller skære nerverne til svedkirtlerne over.

Hvem får sygdommen?

Sygdommen er hyppig. Omkring 1 % af befolkningen, det svarer til 1 ud af 100, har forhøjet svedproduktion i en sådan grad, at de er generet af det. 

Hvad er årsagen til svedproblemer?

Man kender ikke årsagen til hyperhidrose, men der er en vis tilbøjelighed til, at det er arveligt.

Undersøgelser ved svedproblemer

Man behøver ikke særlige undersøgelser for at stille diagnosen.

Specielle forhold hos børn

Sygdommen starter som regel tidligt i livet, og den aftager markant med alderen.  

Behandling af svedproblemer

Hvad kan jeg selv gøre? 

De fleste kan holde symptomerne nede med en effektiv deodorant eller creme, som indeholder lokalvirkende stoffer, som nedsætter svedproduktionen.

Strøm 

Iontoforese er en behandling, som kan anvendes, når generne kommer fra hænder eller fødder. Ved denne behandling ledes der en svag strøm gennem håndflader eller fodsåler. Behandlingen er ret besværlig og skal gentages hyppigt for at opnå effekt.

Operation 

Hos ganske få er det nødvendigt at foretage en operation på de nerver, der sætter svedproduktionen i gang, eller at fjerne selve svedkirtlerne. Sugning af svedkirtlerne eller bortskæring af svedkirtlerne i armhulerne kan udføres hos personer, som lider af voldsomt generende armsved. 

 

Medicinsk behandling 

  • Propanthelin virker på det automatiske (autonome) nervesystem og nedsætter svedproduktionen. De doser, der skal bruges for at nedsætte svedproduktionen, er som regel så høje, at bivirkningerne (mundtørhed, synsforstyrrelser, problemer med vandladningen) ikke accepteres.
  • Det har vist sig, at indsprøjtning af små mængder botulinum type A toxin (et toxin, dvs. giftstof) virker mod hyperhidrose. Toxinet blokerer de nerveender, der aktiverer svedkirtlerne. Da nerveenderne gendannes efter nogen tid, kan man ikke regne med, at virkningen varer ved.
  • Glycopyrroniumbromid er det aktive stof i en creme, der kun må bruges i armhulerne, og som reducerer produktionen af sved lokalt under armene.

Lægemidler

Midler mod svedproblemer

Virksomme stoffer Præparater

Botulinum type A toxin

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)