Refluks - halsbrand
Hvad er Refluks - halsbrand?
Ved refluks, også kaldet gastroøsofageal reflukssygdom (GØRS), er der tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til spiserøret.
Symptomer
Det typiske symptom er halsbrand, en brændende fornemmelse, der breder sig fra brystbenet og opad. Du får især halsbrand efter måltider, og når du indtager stillinger, hvor mavesyren let løber tilbage, fx når du bøjer dig forover eller ligger ned.
Andre almindelige symptomer er sure opstød og smerter bag ved brystbenet og opadtil i maven. Du kan få tilbageløb af mad eller mavesyre helt op i munden. Refluks kan give besvær med at synke. Får du synkebesvær, bør du gå til lægen.
Hvordan forløber sygdommen?
Refluks er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du har tilbøjelighed til refluks, er det en livsvarig lidelse, selv om de fleste har perioder uden symptomer.
Mange skal i perioder behandles med medicin for at undgå de generende symptomer. I sjældne tilfælde kan irritationstilstanden blive kompliceret af ar og forsnævringer i spiserøret.
Hvem får sygdommen?
Alle kan få refluks.
Hvad er årsagen til refluks - halsbrand?
Ved refluks kan det sure maveindhold løbe tilbage i spiserøret, hvis ringmusklen mellem spiserøret og mavesækken er for svag. Det kan også ske, hvis den øverste del af mavesækken er gledet lidt op i brysthulen gennem mellemgulvet (spiserørsbrok).
Hvis det sker hyppigt over lang tid, kan slimhinden i spiserøret blive betændt og irriteret.
Undersøgelser ved refluks - halsbrand
I mange tilfælde kan lægen stille diagnosen ud fra de typiske symptomer. Lægen kan supplere med en kikkertundersøgelse af maven (gastroskopi). Det er for at udelukke andre sygdomme, fx mavesår, og for at lægen kan bedømme hvor stærke syreskader, du har. Hvis du har synkebesvær, bør du altid få en kikkertundersøgelse.
Specielle forhold hos børn
Refluks hos børn kræver behandling hos en speciallæge.
Behandling af refluks - halsbrand
Hvad kan du selv gøre?
Du kan selv gøre en del for at lindre generne:
- tab dig, hvis du er overvægtig
- undgå store og fedtrige måltider, chokolade, pebermynte og juice
- undlad at spise lige inden sengetid
- hæv din sengs hovedgærde ca. 30 cm
- undgå stramtsiddende tøj omkring maven
- undgå at bøje dig forover.
Medicinsk behandling
I mange tilfælde skal du også have medicin, der enten neutraliserer indeholdet af syre i mavesækken, nedsætter produktionen af syre i mavesækken eller lægger låg på mavesyren. Denne medicin helbreder ikke sygdommen, men den mindsker eller fjerner midlertidigt den stærke mavesyre, der fremkalder symptomerne.
Det er vigtigt, at du tager medicinen nøjagtigt, som lægen anbefaler, også selv om symptomerne hurtigt forsvinder, når du kommer i behandling. Syreskaderne på spiserøret er som regel længe om at hele, og de fleste medicinkure varer derfor mindst 4 uger.
Lægemidler
Syreneutraliserende midler

Disse midler er basisk virkende og er derfor i stand til at neutralisere mavesyren ved mavekatar og sure opstød.
Syrepumpehæmmere

Syrepumpehæmmere virker ved at blokere de syreproducerende celler i mavesækken. Disse celler bliver derved ude af stand til at pumpe mavesyre ind i mavesækken, fx ved mavesår eller sure opstød.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Midler mod sure opstød

Disse midler svulmer op ved kontakt med mavesyre og lægger derved "låg" på maveindholdet. Herved hæmmes tilbageløbet af det sure maveindhold til spiserøret.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Andre midler mod mavesår og spiserørskatar

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|