Luxturna®

S01XA27
 

Luxturna® er et øjenmiddel til behandling af synstab ved arvelig øjensygdom, som skyldes ændring i arvematerialet (mutationer). 

Virksomme stoffer

Anvendelse

Luxturna® anvendes til behandling af:  

 • synstab ved øjensygdommen retinal dystrofi, når den er arvelig og skyldes mutationer i genet RPE65. Disse mutationer forhindrer kroppen i at danne et protein, der er nødvendigt for synet.

 

Du vil få Luxturna® på en operationsstue af kirurger med erfaring i øjenoperationer. 

Doseringsforslag

Voksne og børn under 4 år  

 • Luxturna® indsprøjtes direkte under nethinden, som er det tynde lag bagest i dit øje, der registrerer lys.
 • Under bedøvelse vil øjenkirurgen først fjerne den gennemsigtige gel inde i dit øje og herefter indsprøjte Luxturna® ind under nethinden.
 • Dette vil blive gentaget for dit andet øje efter mindst 6 dage.
 • Du skal blive til observation efter operationen i et par timer efter hvert indgreb for at se, hvordan du kommer dig og for at tjekke for eventuelle bivirkninger fra operationen eller bedøvelsen.

 

Bemærk: 

 • Inden behandlingen med Luxturna® vil din læge eventuelt ordinere et lægemiddel til dig, der vil undertrykke dit immunforsvar (kroppens naturlige forsvar), for at kroppen ikke skal bekæmpe Luxturna®, når det er givet. Det er vigtigt, at du tager denne medicin efter lægens anvisning.
 • Erfaring savnes vedr. behandling af ældre over 65 år og børn under 4 år.

Bivirkninger

Dette lægemiddel har skærpet indberetningspligt. Alle eventuelle bivirkninger ved brugen skal derfor indberettes til Lægemiddelstyrelsen, se Lægemiddelstyrelsen (Meld en bivirkning).

Meget almindelige.
Flere end 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Forhøjet tryk i øjet, Grå stær, Rødmen af øjet.
Almindelige.
Højst 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Betændelse inde i øjet, Blind plet i synsfeltet, Blødning fra årehinden i øjet, Blødning i nethinden, Forandringer på hornhinden, Hævelse i øjets slimhinde, Nedbrydning af nethinden, Nethindeforandringer, Nethindeløsning, Partikelaflejringer i øjet, Synspåvirkning, Øjenbetændelse, Øjenirritation, Øjensmerter.
Kvalme, Mavesmerter, Opkastning, Smerter i læben.
Svimmelhed.
Allergisk hævelse i ansigtet samt mundhulen og strubehovedet.
Operationssåret springer op.
Påvirkning af ekg.
Cyste i øjet.
Hovedpine.
Angst.
Hududslæt.
Ikke kendt. Uklart syn.

Bør ikke anvendes

Luxturna® må ikke benyttes, hvis du har inflammation i øjet eller øjenbetændelse. 

Særlige advarsler

 • Søg læge med det samme, hvis det ene eller begge øjne bliver røde, ømme, lysfølsomme, hvis du ser lysglimt eller uklarheder i synsfeltet, eller hvis du bemærker, at dit syn bliver værre eller sløret.
 • Tal med lægen, inden du tager ud at rejse. Du må ikke flyve eller rejse til højtliggende steder, før din læge har sagt, at det er i orden. Under behandlingen med dette lægemiddel indfører lægen en luftboble i øjet, som langsomt optages af kroppen. Indtil boblen er helt væk, kan flyrejser eller rejser til højtliggende steder få boblen til at udvide sig og føre til øjenskader, herunder synstab.
 • Dine tårer kan indeholde lægemiddel. Du og dine omsorgspersoner skal lægge alle brugte forbindinger og affald med tårer og sekret fra næsen i forseglede poser, inden de smides ud. Disse foranstaltninger skal følges i 14 dage. Du og dine omsorgspersoner skal, især i tilfælde af graviditet, amning eller nedsat immunsystem, bære handsker, når der skiftes forbinding.
 • Du må ikke donere organer, væv og celler til transplantation, når du er blevet behandlet med Luxturna®. Det er fordi Luxturna® er et genterapiprodukt.
 • Din læge vil løbende kontrollere dit tryk i øjet både før og efter behandlingen med Luxturna®.

Graviditet

Bør ikke anvendes pga. manglende viden.

Amning

Bør ikke anvendes pga. manglende viden.

Bloddonor

Virkning

Luxturna® er et genterapiprodukt, som indeholder det aktive stof voretigen neparvovec.  

Dette aktive stof er en modificeret virus, som indeholder en fungerende kopi af genet RPE65, som patienten mangler. Når det er blevet indsprøjtet, overføres dette gen ind i cellerne i nethinden, som er det lag bagest i øjet, der registrerer lys. Dette giver nethinden mulighed for at danne de proteiner, der skal bruges til synet.  

Den virus, der anvendes til at indføre genet, medfører ikke sygdom hos mennesker.  

 

Du vil kun få Luxturna®, hvis gentest viser, at dit synstab skyldes mutationer i genet RPE65. 

Håndtering og holdbarhed

Håndtering 

 • Undgå enhver kontakt med voretigen-neparvovec.
 • I tilfælde af eksponering skal der skylles med rent vand i mindst 5 minutter.

 

Holdbarhed 

 • Opbevares og transporteres frossen ved ≤ -65°C.

Lægemiddelformer

Koncentrat og solvens til injektionsvæske, opløsning. 1 ml koncentrat indeholder 5 x 1012 voretigen-neparvovec (vektorgenomer). 

Firma

Pakninger, priser, tilskud og udlevering

Tilskud Udlevering Dispenseringsform og styrke Pakning Pris i kr.
Recept konc. og solv. t. inj.væ., opl. 1 dosis 3.319.428,00
 
 
 

Revisionsdato

15.04.2020. Priserne er dog gældende pr. mandag den 18. oktober 2021
Der kan forekomme forskelle mellem lægemiddelbeskrivelsen og indlægssedlen. Det skyldes, at Medicin.dk kan have suppleret Lægemiddelstyrelsens og medicinproducentens information med andre kilder. Medicin.dk har det fulde ansvar for lægemiddelbeskrivelserne. Indholdet på Medicin.dk – Borger kan ikke erstatte rådgivning eller behandling af en sundhedsprofessionel, (fx læge, farmaceut, sygeplejerske eller farmakonom).
Gå til toppen af siden...