Specifikke undersøgelser
Relevante links
Screening for livmoderhalskræft
Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?
I Danmark er der ca. 365 nye tilfælde aft livmoderhalskræft om året, hvoraf ca. 100 kvinder dør af sygdommen.
Livmoderhalskræft skyldes i de fleste tilfælde en infektion med Human Papillonvirus, også kaldt HPV. Der findes over 100 forskellige typer HPV, langt fra alle typer giver celleforandringer, som kan være forstadiet til livmoderhalskræft. Ofte er det HPV-type 16 og 18 der giver celleforandringer, de udgør ca. 70 % af tilfældene. Andre mere sjældne typer er ansvarlige for de øvrige tilfælde.
For at opdage eventuelle celleforandringer inden de udvikler sig til livmoderhalskræft, tilbydes alle kvinder i Danmark mellem 23 og 65 år, at blive screenet for livmoderhalskræft hvert 3.-5. år.
Du modtager automatisk en invitation fra den region du bor i, enten i din e-boks eller pr. brev når det er tid til at få den lavet.
Hvad er celleprøve?
For at få taget en celleprøve, skal du have lavet en gynækologisk undersøgelse.
Ved undersøgelsen bruger lægen eller klinikpersonalet en lille gummibørste til at opsamle celler fra livmoderhalsens overflade.
Det kan give lidt ubehag i forbindelse med prøven, og lidt blødning bagefter. Dette er helt ufarligt og vil holde op af sig selv igen.
Den yderste del af gummibørsten bliver lagt i en beholder med væske og derefter sendt til et laboratorium, hvor den undersøges for celleforandringer og Human Papillonvirus (HPV) i livmoderhalsen.
Hvad kan undersøgelsen vise?
Undersøgelsen kan give forskellige svar:
Normale celler
I næsten 90 ud af 100 tilfælde, viser prøven, at cellerne fra livmoderhalsen er normale. Celleprøven skal fortsat gentages hvert 3. eller 5. år efterfølgende, hvis den er normal. Hvis prøven er taget som opfølgning på tidligere celleforandringer, kan det være nødvendigt med en kontrol før.
HPV - negativ
Der blev ikke fundet HPV i celleprøven. Detr anbefales at stadig at få taget en ny prøve hvert 3.-5. år efterfølgende.
Uegnet prøve
Det kan betyde, at der ikke er nok celler i den prøve, som er blevet taget, og prøven skal derfor tages igen efter 3 måneder. Det er svært at analysere en prøve, der indeholder blod. Derfor skal undersøgelsen laves, når du ikke har menstruation. Ældre kvinder har ofte tynde slimhinder, som kan bløde ved berøring, og det kan derfor være svært at få taget en brugbar prøve fra livmoderhalsen.
Atypiske celler (unormale celler)
Atypiske pladeepitel celler af ukendt betydning: ASC-US.
Atypiske pladeepitelceller - HSIL mistænkes: ASC-H.
Ved fund af atypiske celler, kan det være relevant at blive henvist til en gynækolog for at undersøge livmoderhalsen nærmere med en særlig kikkert og for at få taget små vævsprøver. Dette er især relevant, hvis der i prøven er fundet én af de HPV-typer der kan give livmoderhalskræft (høj-risiko HPV).
Der findes flere typer af unormale celler. Det kan være celler med et usædvanligt udseende, hvor forandringer kan skyldes en betændelse, der skyldes virus, svamp, bakterier eller andre mikroorganismer. Disse betændelsestilstande kan normalt blive behandlet med medicin.
Celleforandringer
Forstadier til livmoderhalskræft kaldes også celleforandringer. Hvis du har celleforandringer :
- Let grad af celleforandringer: LSIL (Low grade Squamous Intraepithelial Lesions
- Svær grad af celleforandringer: HSIL (High grade Squamous Intraepithelial Lesions)
- Udtalte celleforandringer, der ikke ses i de dybere lag - hvilket betyder at det ikke er kræft: CIS (Carcinoma in situ)
Halvdelen af alle celleforandringer forsvinder af sig selv uden behandling. De celleforandringer der ikke forsvinder af sig slev, udvikler sig sjældent til livmoderhalskræft. Det vides ikke på forhånd, hvilke celleforandringer der vil udvikle sig, derfor skal alle celleforandringer kontrolleres eller undersøges nærmere, når de er fundet/påvist.
Hvis celleforandringerne spreder sig til de dybere dele af livmoderhalsen, er der tale om livmoderhalskræft.
Hvordan foregår undersøgelsen?
Undersøgelsen foregår hos din praktiserende læge, hvor du selv skal bestille tid. Det kan enten være praksispersonalet eller lægen der laver celleprøven.
For at få taget en celleprøve skal du have lavet en gynækologisk undersøgelse. Selve undersøgelsen indebærer, at du skal ligge på et leje/briks med begge benene placeret i 2 bøjler, uden bukser og trusser på.
For at kunne se livmoderhalsen bedst muligt, anvendes et spekel med lidt glidecreme, så det er muligt at se ind i skeden.
Når speklet er placeret i skeden og livmoderhalsen er synlig, anvendes en lille gummibørste til at opsamle celler med. Det kan godt bløde lidt efter prøven er taget. Livmoderhalsens slimhinde er ikke vandt til at blive rørt ved, og ”brokker sig” derfor lidt, ved at bløde. Blødningen stopper igen hurtigt efter, og det er helt normalt.
Hvordan forbereder jeg mig?
Hvis du ikke kan lide at ligge uden bukser på, kan du tage en kjole eller nederdel på til undersøgelsen.
Fortæl lægen eller klinikpersonalet, hvis du oplever symptomer fra underlivet, så kan de kan være opmærksomme på det, når undersøgelsen udføres.
Særlige hensyn
Hvis du har menstruation, skal undersøgelsen udskydes. Det er ikke er muligt at få nok celler nok med i prøven, hvis du bløder, og du kan derfor risikere at prøven skal tages igen 3 måneder efter.
Hvis du ikke ønsker at deltage i screeningsprogrammet, kan du framelde dig ved at kontakte screeningssekretariatet i den region du bor i.
Graviditet
Undersøgelsen kan foretages i visse situationer.Hvis du er gravid og ikke har haft celleforandringer før, udskydes prøven til efter at du har født.
Har du celleforandringer, når du bliver gravid, vil du blive fulgt ved en speciallæge under graviditeten.
Amning
Undersøgelsen kan foretages.Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?
Indenfor 10 hverdage vil svaret komme i din e-boks. Klik her for at komme til e-boks.
I de fleste tilfælde vil du også kunne se svaret på sundhed.dk, hvor du logger på med NemID.
Det kan nogle gange være svært at forstå svaret, så det er vigtigt, at en læge forklarer dig undersøgelsens resultat.