Betændelse i øregangen

Revideret: 13.12.2022

Hvad er Betændelse i øregangen?

Betændelse i øregangen er eksem eller betændelse i øregangen foran trommehinden. 

Symptomer

Det mest dominerende symptom på eksem i øregangen er kløe. Hvis der også er betændelse, får du smerter, og hvis det udvikler sig til en byld i øregangen, bliver smerterne kraftige, og du kan få feber.  

Hvordan forløber sygdommen?

Betændelse i øregangen kan klø, men kan også gøre ondt. Betændelse i øregangen kan som regel behandles med medicin, og sygdommen giver ikke varige skader. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få betændelse i øregangen, men hvis du har fugt i øregangen, fx hvis du svømmer meget, eller hvis du bruger høreapparat eller hører meget musik med ørepropper, øger det risikoen for, at du får betændelse i øregangen. 

Hvad er årsagen til betændelse i øregangen?

Huden i øregangen er meget følsom, og nogle mennesker får meget let eksem eller betændelse i øregangen. Hårshampoo eller blot vand, som kommer ind i øregangen, når du vasker hår eller bader, er en meget hyppig årsag til eksem. Har du først fået eksem i øregangen, går der let betændelse i huden. 

 

Nogle mennesker får betændelse i øregangen, når de bader i svømmebassiner. En anden hyppig årsag er, at man klør sig i øret, ofte med vatpinde, en tændstik, bøjet klips eller andre ting, der føres ind i øregangen. Du bør aldrig føre noget ind i din øregang. 


Betændelsen kan skyldes bakterier eller svampe. Hvis betændelsen skyldes stafylokokker, kan den udvikle sig til en byld i øregangen. 

Undersøgelser ved betændelse i øregangen

Lægen kigger ind i din øregang med en lille kikkert (otoskop) og tager eventuelt en prøve af betændelsen, som så bliver undersøgt for bakterier og svamp. 

Behandling af betændelse i øregangen

Hvad kan du selv gøre? 

Det bedste er at forebygge eksem og betændelse i øregangen. Det kan du gøre ved at undgå at irritere øregangen, fx med vatpinde eller med hårshampooer, som du er overfølsom for. Har du et kronisk eksem, kan du være allergisk over for et eller andet. Prøv at finde ud af, hvad du er allergisk over for. 

 

Medicinsk behandling 

Hvis det er nødvendigt at behandle eksemet, renser lægen forsigtigt øret, og du får eventuelt et middel, som indeholder noget desinficerende og/eller et svagt virkende binyrebarkhormon til lokal anvendelse i øregangen. Binyrebarkhormon virker på hævelsen og på smerterne.

Hvis der også er betændelse, bør du ikke anvende binyrebarkhormon alene, da betændelsen så bliver værre. I stedet skal du anvende et middel, der indeholder et antibiotikum eller et svampemiddel, evt. i kombination med et binyrebarkhormon. Du kan ikke selv komme salve ind i øregangen. Derfor kan lægen smøre salven på en tynd gazestrimmel, som du får sat så tæt i øregangen, at den lukker af for hørelsen.

Hvis du skal behandles med øredråber, skal du dryppe øret, mens du ligger på siden med øret opad. Bliv liggende lidt, indtil øredråberne er trængt ind i huden. Lægen kan også anbringe en lille svamp, som sikrer, at dråberne bliver i øregangen, også når du rejser dig. Du skal så holde svampen fugtig med dråber i et par dage, indtil lægen fjerner den igen. 

 

Sådan bruger du øredråber

 
  
 
 

Lægemidler

Bakterieinfektion i øret

Binyrebarkhormon til brug i øret

Binyrebarkhormon hæmmer smerter og vævsreaktioner (inflammation) ved eksem. 

Virksomme stoffer Præparater

Antibiotika og binyrebarkhormon i kombination (ører)

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)